Tarragona viu un moment històric amb el ball de l’Àliga i el Lleó a la Catedral

Publicat dimecres 23 de Setembre de 2020 13:48
  • Tarragona Ràdio
  • ACN

Moment històric aquest dimecres a Tarragona amb el ball de l’àliga i el lleó de la ciutat als peus de l'altar de la Catedral, una escena que no es veia des de feia segles.
Les dues bèsties del Seguici Popular han irromput per sorpresa al final de l'Ofici en honor de la patrona i han ballat davant la relíquia del braç, emocionant els 300 fidels que han omplert de gom a gom el temple. Aquest era l'aforament màxim. A fora, fins i tot s'ha format cua.
Els tarragonins s’han bolcat en aquest acte religiós, un dels pocs que s’ha mantingut del programa de la festa major i que s’ha volgut fer memorable en una edició atípica per la covid-19. La ciutat ofereix una imatge inusual, sense aglomeracions pels carrers de la Part Alta, blindada per evitar festes alternatives.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va advertir que no era any de fer festa pel carrer i per això s’ha restringit l’accés a la Part Alta. Bars i restaurants de la zona no faran la caixa d’anys anteriors. Malgrat tot, colles i grups d’amics engrescats es feien sentir en algunes terrasses en una diada atípica, sense castells ni processó, dos dels moments més tradicionals del programa. Un dels pocs actes religiosos que s’ha mantingut ha estat l’ofici de Santa Tecla, i amb restriccions -ús de mascareta, gel desinfectant i distància de seguretat d’1,5 metres.
Tampoc s’ha pogut fer el seguici, ni tampoc l’entrada del braç de Santa Tecla. Com a novetat, però, enguany la relíquia queda exposada durant tot el dia a la capella de Santa Tecla per ser venerada. Si més no, el moment més silenciat i alhora esperat han estat els balls de l’àliga i el lleó dins la catedral, que no es produïa des de l’edat mitjana. Emoció a flor de pell entre els tarragonins en veure entrar els dos elements festius que representen a la ciutat -amb corona- i fer el seu ball solemne als peus de l’altar, davant la relíquia del braç de Santa Tecla.

Tot l'acte i també l'ofici, s'ha pogut seguir en directe per Tarragona Ràdio, amb els comentaris de l'antropòleg i professor de religió, Jordi Rovira.