Treball, Afers Socials i Famílies intervé la residència Ballús de gent gran de Valls, afectada per coronavirus

Publicat dimecres 25 de Març de 2020 18:51
  • Tarragona Ràdio

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha intervingut aquest dimecres la residència assistida de gent gran Ballús, de Valls, que fins ara gestionava una entitat privada per la seva situació crítica. Arran de la detecció de diversos casos de coronavirus entre els usuaris de la residència i de l’aïllament de professionals, i atenent l’alerta del centre, el Departament ha encarregat a la Fundació pública municipal Vilaniu la gestió immediata de l’equipament.

El brot es va detectar fa pocs dies, arran els símptomes que va presentar una infermera. Es tractaria d’una desena de casos, segons ha avançat el setmanari El Vallenc i ha confirmar l'ACN amb gerència de la residència. Estan contagiats vuit avis, una doctora i aquesta infermera, que es troba ingressada amb pneumònia a l'hospital de Lleida. Tots ells han donat positiu a la prova. La majoria del personal -el 70%, aproximadament- està de baixa perquè presenta símptomes. La psicòloga de la residència també està de baixa i aïllada a casa seva. No es descarta que puguin aparèixer més casos de covid-19 en aquesta residència, situada a la carretera del Pla, on actualment hi resideixen 59 avis i àvies.

El Departament ha designat un funcionari públic per supervisar i coordinar les mesures adoptades i garantir que l’activitat del centre residencial es presti amb seguretat.

Els informes del responsable del centre i dels serveis d’Inspecció del Departament determinen que el centre residencial presenta una situació excepcional pel que fa la manca de  treballadors que l’impossibilita per prestar un servei adient. El Departament ha pres aquesta mesura d’urgència per a garantir el bon funcionament de l’equipament que disposa de 62 places residencials. 

L'emergència sanitària permet al Govern intervenir centres residencials

La decisió dona compliment al que recull la instrucció 6/2020 de la Secretaria General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies sobre els centres residencials del sistema català de serveis socials en relació amb l’emergència sanitària provocada pel COVID-19. La instrucció especifica que el Departament “en funció de la situació epidèmica i assistencial de cada centre residencial o territori concret i sempre atenent a principis de necessitat i de proporcionalitat, pot intervenir els centres residencials.”

El Departament de treball, Afers Socials i Famílies ha comunicat la resolució al Departament de Salut i a la Subdelegació de Govern