Autor: Patxi Goñi

Autor: Patxi Goñi

Escolta Òscar Cadiach

ÚLTIMA HORA: L'alpinista Òscar Cadiach no farà un segon intent al Broad Peak

Publicat dilluns 27 de Juliol de 2015 07:28
  • Alpinisme
  • Òscar Cadiach
  • Broad Peak
  • Josep Suñé


Escolta Josep Fèlix Ballesteros

Escolta Jordi Pons

 

ÚLTIMA HORA: L'alpinista Òscar Cadiach no farà un segon intent al Broad Peak. Ja estan de tornada cap a casa, per la glacera del Baltoro (seguirà ampliació) 

 

(ACTUALITZACIO: 14:18H) 

Òscar Cadiach pendent del segon intent al Broad Peak. L’alpinista encara no ha comunicat des del camp base amb el programa El Pont de Mahoma d’aquesta casa, però ho podria fer de forma imminent. 

Ara per ara, continua la finestra de bon temps al Karakorum, i de fet, hi ha almenys una alpinista intentant el cim la muntanya, de 8.047 m. És l’alemanya Billi Bierling, primera del seu país en coronar cims com el Manaslu o el Lhotse. Està al C3 (7.200 m) el mateix lloc on Cadiach, Patxi Goñi i la metgessa Anna Pujol van decidir dissabte passat recular. Bierling anuncia al seu perfil de Twitter que podria atacar el cim aquest dimarts. 

Així, de moment continua el compàs d’espera per saber si l’alpinista tarragoní es converteix en el primer català en completar els 14è vuitmils principals sense oxigen. 

Ell mateix explicava dissabte, en un especial del Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio que deixava la porta oberta a aquest segon intent de la muntanya. Ho supeditada a que es transformés la neu a cotes altes, on dissabte era molt perillós obrir traça. Deuen que al Broad li faltaven uns dies per tenir condicions més òptimes.

Cadiach encara no ha esgotat els dies de permís per pujar el Broad. Això sí, ha de renegociar l’estada al camp base amb la seva agència. Uns tràmits que es podien allargar un parell de dies. Ha estat molt contundent afirmant emocionat que ho intentaria un altra vegada, però amb seny.

 

L’excés i la males condicions de la neu els van obligar a recular dissabte

Cadiach va fer marxa enrere dissabte en l’atac al Broad. Els integrants de l’expedició van descendir fins al camp base, des dels 7.200 metres del camp 3, on havien fet nit. Van renunciar a fer l'atac per l’excés i les males condicions de la neu, situació que va obligar també altres expedicions a baixar de la muntanya. Així ho va relatar el mateix alpinista en un especial de tres hores i mitja del programa d’alpinisme i muntanya de Tarragona Ràdio, el Pont de Mahoma.

Cadiach, visiblement emocionat, va relatar com van haver  de renunciar al cim en comprovar que l’ascens era impracticable. Ho va exemplificar dient que a per obrir traça tenien neu ‘pràcticament fins a la cintura’. Neu poc transformada i humida que feien l’ascens molt perillós. L’alpinista diu que ‘la muntanya pot esperar’ i ha valorat el gran treball d’equip dels cinc integrants de l’expedició, Patxi Goñi, la metgessa Anna Pujol, el mateix Cadiach i els gironins Carles Figueres i Jordi Bosch ‘Barraca’.

No renuncia a un segon intent en els propers dies, tot i queda supeditat a la infraestructura que quedi establerta al camp base, i a l’evolució de les condicions de la muntanya.

En el mateix programa, el veterà i pioner alpinista, Jordi Pons, ha valorat positivament el gest de Cadiach i ha dit que una retirada a temps és una victòria, perquè hi ha vegades que la muntanya no es deixa pujar’.

També en el decurs de El Pont de Mahoma, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha valorat el mèrit de Cadiach, malgrat que no hagin fet el cim. Diu que la ciutat li reconeixerà properament tota la seva trajectòria, que ha de ser el referent per tots.

També el tinent d’alcalde responsable dels jocs mediterranis, Javier Villamayor, ha dit que Cadiach és un exemple per la seva tenacitat i prudència. Recordem que l’alpinista es va endur al cap al cim dues banderes, la de la ciutat i la dels Jocs de 2017.

 

Oiarzabal i Zerain, tornen cap a casa i el polonès Andrzej Bargiel fa cim al broad i baixa esquiant

La última hora des del Broad Peak passa pels bascos Juanito Oiarzabal i Alberto Zerain, que van arribar als 7.750 m de la muntanya, i també van renunciar, ja han dit que tornen cap al país basc, segons han confirmat al periodista basc, Javier Lekuona.

L’únic cim confirmat a la muntanya, és el d’un esquiador polonès, de 27 anys, Andrzej Bargiel, que s’ha convertit en el primer del món en baixar el Broad en esquis, segons la revista desnivel.com    

També el català Ferran Latorre, va coronar divendres els seu onzè vuitmil, el G1.