Un centenar de persones visiten la maqueta del Francolí en el primer dia d’exposició a l’Escola de Natura

Publicat diumenge 28 de Octubre de 2018 10:06
  • Tarragona Ràdio
  • Dow Chemical
  • Mediterrània CIE
  • Francolí

La maqueta de la conca hídrica del riu Francolí ja és una realitat. Un any després de posar en marxa el projecte, aquest dissabte s’ha celebrat l’acte d’inauguració, que ha comptat amb una gran participació. De fet, més d’un centenar de persones han visitat la maqueta en el seu primer dia d’exposició a l’Escola de Natura Francolí. Així doncs, aquesta iniciativa conjunta de Mare Terra Fundació Mediterrània i Dow Chemical Ibérica (empresa que ha finançat la seva construcció) comença de la millor manera possible.

La inauguració s’ha fet coincidir amb una acció de neteja del Francolí organitzada per Dow i que ha tingut l’Escola de Natura com a base d’operacions. Al voltant de 150 voluntaris han pres part en aquest cleanup day on han arreplegat més de 400 kg de deixalles i que precisament ha començat amb una visita a la maqueta, de manera que els participants han pogut conèixer el terreny abans de trepitjar-lo.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència del president de Mediterrània, Ángel Juárez; el president d’Espanya i Portugal de Dow Chemical Ibérica, Jon Bilbao; el director del Complex Industrial de Dow Tarragona, Jaume Sariol; la Tinent d’acalde de Tarragona, Begoña Floria, diversos batlles de municipis pels quals hi transcorre el Francolí, així com autoritats d’altres institucions.

En la seva intervenció, Ángel Juárez ha assegurat que “és un dia molt emocionant per a la nostra fundació i molt important per a tots els tarragonins. La maqueta marcarà un abans i un després en la divulgació sobre el Francolí. N’estem convençuts que serà una eina indispensable de la que es beneficiaran molts estudiants, que al cap i a la fi és el més important”. Juárez ha afegit que “la maqueta ens serveix per reforçar l’Escola de Natura com a centre d’interpretació del Francolí. Ja era un espai increïble i únic a la ciutat de Tarragona, però des d’avui encara és més especial. Segur que incrementarem molt el nombre de visites, tant de gent d’aquí com de turistes”.

 

Característiques de la maqueta

 

Elies Torres (responsable de la popular reproducció de la Tarraco romana) és el creador de la maqueta del Francolí. La seva grandària és de sis metres quadrats, representa tota la conca del riu i inclou els ecosistemes i pobles que l’acompanyen en el seu camí. En total s’han reproduït 2.400 quilòmetres quadrats de paisatge en una escala 1:20.000. Per construir-la s’ha fet servir fusta, suro, guix plàstic, poliestirè i un material especial per protegir-la de possibles desperfectes. La conca del riu està marcada amb una línia gruixuda de color vermell perquè es pugui reconèixer a primera vista. També es poden observar totes les infraestructures del territori, el litoral des de Torredembarra fins a Miami Platja, indrets com la Catedral de Tarragona, el Monestir de Poblet, Port Aventura, el Port de Tarragona, els polígons químics, etc.