Un mort i un ferit crític en una fuita d'amoníac al Polígon Químic Nord

Publicat divendres 31 de Maig de 2019 10:21
  • Tere Ortega
  • Josep Suñé

Protecció Civil desactiva el Pla PLASEQCAT per una fuita d'amoníac en una empresa de la Pobla de Mafumet. Segons ha informat el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), en l'accident un treballador ha resultat mort i un altre ha resultat ferit crític sent traslladat en helicòpter a l’Hospital Vall d’Hebron. A banda hi ha 14 afectats més, 1 treballador lleu que ha estat traslladat a l’Hospital Joan XXIII, la resta (13) han estat atesos in situ. El SEM ha activat nou ambulàncies, dos helicòpters medicalitzats, unitats dels Serveis Especialitzats (amb el túnel de descontaminació NRBQ), i l’equip de psicòlegs.

 

A les 10.35 hores el Pla ha passat a fase d’alerta en constatar-se que no hi ha afectació exterior. I abasn de les 14 hores, s'ha desactivat.  

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut una trucada de l’empresa a les 09:05 hores del matí informant que s'ha detectat una fuita en un dipòsit d'amoníac situat a l’aire lliure però dintre de les instal·lacions de l’empresa.

Segons informacions preliminars han fuitat entre 500 litres i 600 litres d’amoníac d’un tanc amb capacitat de 20.000 litres, que contenia uns 800 litres.

Els equips de Control Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat estan realitzant mesuraments a l’exterior de l’empresa afectada i totes les analítiques estan donant negatiu. Tot i així es poden donar algunes molèsties per olors. Es recomana no apropar-se a la zona del polígon nord. Fora d’aquesta zona no hi ha cap risc ni afectació per a la població i no s’ha decretat el confinament.

El delegat de la Generalitat a Tarragona Òscar Peris, ha explicat que hi ha hagut altres ferits lleus per la inhalació del producte. Peris assegura que no hi ha hagut afectacions a l’exterior.

La Cap de Guàrdia de Protecció Civil, Montse Font, ha explicat que s'ha registrat en un tanc de 20 tones d'amoníac i que s’han vessat 500 litres.

L’alcalde de la Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà, ha dit que el més greu han estat les afectacions humanes amb un mort i un ferit crític.

L'alcalde de Perafort, Joan Martí Pla, ha explicat que els han avisat d'Emergències de la Generalitat i els estan informant de l'evolució de l'accident.

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat cinc dotacions al lloc de l’incident. Conjuntament amb els efectius del Bombers del Parc Químic Nord han supervisat el tanc afectat, el qual està situat a l’exterior de les instal·lacions. La fuita està controlada i el producte vessat es troba al cubell de sota, el qual s’hi està fent dissolució. Els Bombers han fet una pantalla amb una cortina d’aigua per diluir el producte i en aquests moments donen la situació per controlada.