Els científics de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) han descobert el que es pot considerar una nova espècie llop al jaciment de Venta Micena, situat al municipi d’Orce (Baza, Granada), datat en 1,6 milions d’anys d’antiguitat, conserva un dels millors registres paleontològics de fauna de grans mamífers quaternaris d’Europa i del món.

Ara, un equip de paleontòlegs liderat per Bienvenido Martínez-Navarro, investigador ICREA a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han descrit una nova espècie de llop de mida petita, d’entre 15 i 20 kg, datat en 1,6 milions d’anys.

El seu nom és Canis orcensis, en homenatge a la localitat d’Orce, que gairebé mig segle després de l’inici de les investigacions paleontològiques, mai se li havia dedicat el nom d’una espècie.

En parlem amb Martinez-Navarro, que confirma que la nova espècie identificada a Venta Micena es caracteritza per «una dentició amb tendència a l’hipercarnivorisme, cosa que indica que consumia més carn de vertebrats que altres cànids del Plistocè inferior de mida similar, els seus hàbits dietètics eren més omnívors, amb més consum de vegetals».

El descobriment s’ha donat a conèixer recentment en un article publicat a la revista Comptes Rendus Palevol.

Un jaciment de dimensions úniques

Venta Micena és un jaciment paleontològic amb unes dimensions úniques. Es tracta d’un nivell horitzontal fèrtil d’un metre de gruix, que es pot seguir en superfície durant 2,5 km. S’ha calculat que té més d’1 km2 amb fòssils, és a dir, més d’un milió de m2 amb restes paleontològiques, amb una mitjana de registre de més de 60 fòssils per m2. “Probablement es tracta del jaciment paleontològic més ric del Quaternari del món. Per això, s’ha convertit en una de les localitats més estudiades del continent”, explica Bienvenido Martínez-Navarro.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.