Entrevista a Freya Day i Sergi Quiñonero

La preocupació de la degradació del Medi ambient i la perspectiva d’abordar la natura ha canviat a les darreres dècades. Aquesta és l’opinió del col·lectiu, la natura ja no és, només, la font d’inspiració on es reflecteixen les emocions de l’artista, sinó, que també, l’art, en la seva vessant més crítica, transmet la preocupació social general i és una forma de denúncia. La pèrdua d’identitat i d’arrels i la relació amb la terra sota la mirada de l’artista és el punt de partida de Cultura Verda, un projecte que vol reflexionar sobre aquests temes des d’avui i fins el pròxim 8 de maig al Teatre Magatzem.

Volem parlar de qui som i dels temes que ens preocupen a través de manifestacions artístiques de tots els tipus, una idea que no és nova, ja que art i natura han anat sempre lligats, però és una associació ens ajuda a extreure conclusions vàlides”, expressen els impulsors d’aquest cicle, Rosa Benito, coneguda com a Freya Day en cercles artístics, i Sergi Quiñonero, al mateix temps que expressen que “la intenció és donar veu als nostres artistes i al territori, que viu una realitat industrial molt dura”.

Els dos formen part del Col·lectiu Expressa, que durant aquest cap de setmana impulsaran una sèrie d’activitats que es vertebren en diferents eixos, com són accions de conscienciació i acostament al medi ambient i l’art contemporani, exposicions per donar a conèixer les obres i els artistes vinculats al land art, conferències i taules rodones. A més a més el cicle -que neix arran de les ajudes culturals impulsades per l’Ajuntament de Tarragona per impulsar rel sector cultural després de la pandèmia- per marcar línies de cooperació; en quart lloc, una trobada amb artistes del territori i, per últim, un taller d’art i reciclatge per instituts de la ciutat i alumnes de l’Escola d’Art de Tarragona.  

Programa d’actes

El Cultura Verda, arrenca el dijous. 6 de maig, amb el taller d’art-natura ‘Consciència, ecologisme i ètica’, a càrrec d’en Sergi Quiñonero, adreçat a l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. El mateix dia 6, a les 19 h, s’inaugurarà la Mostra d’Arts Visuals al hall del Teatre el Magatzem fins al 8 de maig. Hi participaran artistes del territori com Àlvar Calvet, Aureli  Ruiz, Núria Rión o Jordi Abelló, que utilitzen la natura com a eina d’expressió, en les vessants metafòriques, reivindicatives i de denúncia. 

Divendres 7 de maig, el Magatzem acollirà una taula rodona amb diferents personalitats del món de l’art i la cultura, que reflexionaran sobre el paper de l’artista com a eina de conscienciació.

Els actes presencials finalitzaran el dissabte 8 de maig, a les 19 h, amb la projecció de la pel·lícula Nosotros alimentamos al mundo, dirigida per Erwin Wagenhofer, que tracta sobre l’escassetat dins de l’abundància. 

A més a més, el cicle ofereix una sèrie d’activitats paral·leles en línia. Totes les activitats presencials son gratuïtes i de lliure accés, fins omplir l’aforament establert per les mesures anti-covid.