Avui 20 de novembre, fa 40 anys de la mort del dictador Francisco Franco. Que en va quedar de la dictadura en les dècades posteriors? Quina és l’ombra que en queda encara avui? Quan anys va durar encara la repressió? N’hem parlat amb un programa espcial d’una hora de durada. Hem obert líoniesper escoltar les veus també dels oïdors. I hem recollit les reaccions a les xarxes socials Twitter i a Facebook. 

 

Josep Sánchez Cervelló Historiador i un dels grans experts en la Guerra Civil, especialment en la Batalla de l’Ebre. Professor de la URV des de 1992. El darrer llibre que ha publicat, ‘Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera de Catalunya, el País Valencià i Aragó (1808-1936)’,

 

Jordi Tiñena; escriptor i catedràtic de llengua catalana i literatura. Ha escrit una bona pila de llibres, molts d’ells guardonats. Amb L’ombra del coronel (2002) va retornar al segle XX, a la postguerra espanyola, amb un vençut com a protagonista. L’any 2005 va publicar El mercant, inspirada en l’existència de les presons secretes.

 

Jordi Lloret; advocat. Besnét de Pere Lloret Ordeix (1877) Alcalde republicà de Tarragona. El gener de 1939, s’exilia a França, on serà un dels responsables de la Residència de Montpellier, centre d’acollida d’intel·lectuals i polítics catalans. Restarà a l’exili fins el 1945, any en el qual retornarà aprofitant l’indult del règim franquista. Tenia 68 anys i se’n va anar a viure a Barcelona on es va dedicar a exercir la seva tasca professional al despatx d’Ignasi de Gisbert.

 

Nani Rodríguez, professora de comunicació de la URV i filla de represaliat pel franquisme.

 

Hem obert el programa amb un reportatge dels companys, Tere Ortega i Lluis Comes amb documents sonors sobre aquella jornada d’ara fa quatre dècades.

40 anys de la mort del dictador Francisco Franco