Acció Climàtica no transvasarà l’aigua al pantà de Riudecanyes per garantir la qualitat ambiental de l’embassament i del riu Siurana. Així ho ha traslladat a la Comunitat de Regants. El departament afirma que, a causa de la sequera, no es donen les circumstàncies per autoritzar el transvasament de 0,6 hm³, previst a l’abril, des del pantà de Siurana al de Riudecanyes.

L’informe ambiental previ ho desaconsella perquè, atès el baix nivell del pantà de Siurana, suposaria deixar en molt males condicions ambientals l’aigua restant.

Pel que fa a la comunitat de peixos, el desembassament reduiria la zona més oxigenada, on viuen la majoria d’espècies piscícoles, i en disminuiria l’espai vital, amb el possible risc de mortaldat de peixos. A més, amb menys volum d’aigua a la capa superior de l’embassament, aquesta capa tendiria a escalfar-se més ràpidament i incrementaria el risc d’acumulació i multiplicació d’algues i cianobacteris, amb efectes negatius sobre l’ecosistema.

Acció Climàtica ja està treballant en l’alternativa d’utilitzar l’aigua regenerada per a usos agrícoles a la Comunitat de Regants de Riudecanyes, amb la qual cosa recupera el plantejament que ja va fer en el marc de la darrera proposta de consens a la Taula del Siurana. Així mateix, el Departament també estudia alternatives per al reg de suport de la Conca del Siurana del Priorat per a un total de 1.800 hectàrees.