Agnès Busquets reivindica la cultura i repassa els seus vincles amb Tarragona en un pregó ple de records personals. La televisiva actriu nascuda a la ciutat, coneguda pels seus personatges al programa Polònia, ha obert el pregó, farcit de nombrosos tocs de l’humor i les imitacions que li són característiques, parlant de l’excepcionalitat del moment que vivim. Busquets ha compartit amb el públic els seus primers records de Santa Tecla, que l’han transportat a les escales del Pla de la Seu o a un somni de petita: ser enxaneta i baixar el Pilar caminant amb alguna de les colles de la ciutat. Busquets recorda que, tot i viure a Barcelona, continua sentint-se molt lligada a Tarragona i que defensa, allà on va, la ciutat i els seus orígens.
Agnès Busquets ha tingut paraules de record per la seva família tarragonina, destacant el paper i trajectòria del seu avi, locutor i radiofonista Josep Maria Tarrasa i el personatge que va crear, Maginet Pelacanyes, del qual n’ha volgut compartir un extracte d’àudio. Manifesta el respecte que professa per una ciutat que ha definit com a preciosa però imperfecta i amb la qual hi manté una “relació d’amor a distància per motius professionals. La pregonera ha recordat que Tarragona és terra de cultura i ha reivindicat aquest àmbit en un any que ha estat difícil per a totes les persones que s’hi dediquen.
També ha volgut reivindicar el paper de les dones, que han continuat assumint la majoria de feines relacionades amb les cures” durant el confinament, i ha reclamat que el feminisme continuï guanyant força. L’acte ha començat a les set de la tarda i per segon any consecutiu, s’ha pronunciat des del balcó de l’ajuntament però amb canvis en el format per mantenir les mesures de seguretat. 600 persones ho han pogut seguir assegudes en cadires habilitades però aforament limitat a la Plaça de la Font.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha tornat a agrair a les entitats que han fet de la Santa Tecla d’enguany una festa segura i memorable. Després del tercer i últim toc de Pregó, que anuncia l’aparició de la senyera de la ciutat, han esclatat les 21 salves i s’ha pogut escoltar la Tronada amb la Pirotècnia Igual de Canyelles, al Garraf, disparada des del fons de la Plaça. No s’ha pogut escoltar, com és habitual, el primer Amparito Roca de les Festes que interpreta la banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona, Tradiband. No hi ha hagut tampoc, enguany, ball amb els gegants ni nanos. L’acte ha estat retransmès en directe per Tarragona Ràdio.
Una estona abans, a dos quarts de sis de la tarda d’aquest dilluns, Òmnium Cultural del Tarragonès també ha fet el lliurament del 43è Premi el Balcó. L’acte s’ha traslladat per primer cop als jardins del Teatre Metropol, abandonant el Saló de plens de l’Ajuntament per les restriccions derivades de la COVID-19. El reconeixement ha recaigut en el periodista Ricard Lahoz, director de la revista i projecte periodístic Fet a Tarragona. El periodista fa 26 anys que viu a Tarragona i va ser director de Tarragona Ràdio fins l’any 2012.
Lahoz ha recollit la distinció de mans de la presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codines. Lahoz ha agraït el reconeixement i ha reconegut el mig segle de la tasca de l’entitat. Sobre la seva etapa de 18 anys a Tarragona Ràdio, Lahoz ha destacat que va ser un temps apassionant, de ràdio amb ànima i sentiment.
El premi reconeix la qualitat, el rigor i la transversalitat de la tasca exercida pel periodista.