Un grup de recerca de la URV avaluarà com el vi negre sense alcohol i la dieta mediterrània influeixen en les capacitats cognitives i locomotores de la gent gran.
El projecte WinAging, un estudi d’intervenció nutricional, se centrarà en observar quin és l’efecte sobre les capacitats cognitives i locomotores dels participants.
Està liderat per les investigadores del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili
Rosa Solà i Anna Pedret. La recerca se centra en homes i dones de 60 a 74 anys que tinguin una bona tolerància al vi negre sense alcohol sense cap diagnòstic previ de deteriorament cognitiu o de demència.
La intervenció nutricional durarà nou mesos i consistirà en el consum de vi negre sense alcohol acompanyat d’unes recomanacions nutricionals basades en la dieta mediterrània. També hi participarà un grup control que no consumirà aquest tipus de vi sinó que prioritzarà el consum d’aigua i també seguirà les recomanacions nutricionals.
Es preveuen quatre visites presencials amb l’equip investigador repartides en els nou mesos d’intervenció en les que es faran proves sobre habilitats cognitives i també es prendran mesures antropomètriques i ecogràfiques per obtenir dades sobre les habilitats locomotores. També es recolliran mostres biològiques de sang, femta, orina i saliva. Aquests controls es combinaran amb sis visites telefòniques de seguiment.
L’estudi ja s’ha posat en marxa i actualment s’està duent a terme la intervenció nutricional amb els primers participants.
El projecte WinAging es fa conjuntament amb la Universitat de La Rioja i l’Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino i ha rebut el finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.