La Berta Mascaró Triedo va néixer a Barcelona i actualment viu a Reus. Ve de família humil. El seu pare treballava com a vigilant de seguretat i la seva mare té una discapacitat que no la permet treballar. Als 11 anys es van traslladar a Montblanc buscant una mica de calma i dos anys més tard el seu pare va morir d’un infart. A conseqüència de la pèrdua del seu pare, la família es va trobar en una situació molt difícil i precària, i per poder aconseguir menjar havien de rebuscar a la brossa i fer qualsevol cosa per poder sobreviure. Es van trobar en un món on les dones sense un home no són ningú.

En aquesta societat ser pobre i dona, és sinònim de ser invisible, però van enfortir-se per poder protegir-se i fer-se valer. Aquell matriarcat les va fer molt fortes i van tirar endavant, la seva germana, la seva mare i ella. Anys més tard va estudiar i treballar alhora i va aconseguir fer un cicle d’Integració Social i la carrera de Psicologia.

Aquest matriarcat i la precarietat que van patir va impulsar-la des de jove a participar activament en entitats per lluitar en els drets LGTBIQ i feminismes. Actualment és la presidenta del Col·lectiu LGTBIQ H2o del Camp de Tarragona, treballa a l’Entitat Assexora’tgn i milita a l’Assemblea Feminista de l’Hora Violeta de Reus.

La seva forma de ser i fer s’ha vist molt modelada per les circumstàncies, però el seu gran puntal és la seva gran heroïna anònima, la seva germana Carlota. Una dona que ha hagut de treballar molt per entendre que la seva paraula val igual que la de tothom. Una dona que és lluita i resiliència.

Què vas pensar quan et van proposar de sortir al projecte Heroïnes Anònimes?

Doncs suposo que el que pensem moltes, fruit d’aquest patriarcat: Jo? Heroïna de què? Però després de mirar tot el que fèieu, vaig pensar ostres Berta, que el feminisme va d’això, de donar-nos veu entre nosaltres. I un cop que es presenta creiem que no podem aportar res, però vaig dir clar que sí! endavant! A banda que Heroïnes Anònimes és territori.

Per què vas triar la cançó de Tribade?

Perquè crec que Tribade ha creat un focus molt important, fer rap, un estil musical molt masculinitzat, s’han fet lloc en l’escena i han parlat de molts temes que a vegades són delicats. M’agrada molt l’acidesa que tenen i que són molt directes.

A la presentació hem dit que ets la presidenta d’H2O, i de fet vam tenir a la Clàudia Viñals que també en forma part, com també d’Assexora’t. Explica’ns una mica quina feina feu des d’aquestes entitats

H2O és la mare d’Assexora’t, i penseu que quan es va fundar H2O era l’any 98, i parlar en aquell moment de feminismes, LGTBI, sexe-gènere… era arena de otro costal, per tant, es van començar a tractar molts temes de salut, i òbviament, amb tot el rebombori del VIH, va tenir molta incidència. Va ser quan va néixer Assexora’t per tractar temes de salut, etc. I llavors es va separar d’H2O per no estigmatitzar el col·lectiu amb el VIH. A dia d’avui seguim treballant juntes però separades: H2O fem tallers de sensibilització, xarxa de suport, però està més vinculat a tot allò que és sexe-gènere i Assexora’t s’encarrega més de temes de salut sexual.

Qui pot accedir als serveis d’aquestes entitats?

Qualsevol persona que tingui dubtes sobre sexualitat hi pot accedir i nosaltres a partir del que ens diuen fem derivacions si cal.

Creus que hi ha manca d’informació en quant a la sexualitat?

Totalment, costa molt, queden molts tabús per trencar.

3r.Grau

Una dona referent en la teva vida?

La meva germana

Recomana’ns una escriptora i/o un llibre.

“Teoria king kong”- Virginie Despentes.

Qualsevol llibre de Diana J Torres.

Recomana’ns un grup de música liderat per una dona o identitat dissident.

Tribade

Roba Estesa

Una directora o actriu

Berne Cox , d’Orangeis the new black.

Un espai presencial o virtual que ens vulguis recomanar i per què?

Espai feminista, Hora Violeta, Cau de Llunes o Fridas.