Deien els antics grecs que la natura tendia sempre a l’equilibri. Però el món d’avui els contradiria sense gaires contemplacions: el canvi és constant, i la natura ja no dona l’abast.
Avui, el CO₂ no només s’escapa, sinó que ens envolta com una ombra que ho empastifa tot. Però… i si en comptes de veure’l com un enemic, el poguéssim fer servir al nostre favor?
Aquest segon capítol de la quarta temporada del Blau de Prússia el dediquem a uns cristalls diminuts amb un gran potencial: les xarxes metal-orgàniques, o MOFs. Ens endinsarem en la tecnologia que ha convertit el CO₂ en un recurs útil i circular, gràcies a la recerca feta a l‘ICIQ i a la iniciativa de la seva Spin-Off Orchestra Scientific.
És possible capturar i purificar el CO₂ de manera eficient, a baix cost i en qualsevol racó del planeta?
Mentre el territori viu amb intensitat el fruit de la vinya, amb fires del vi arreu del territori, nosaltres preparem les copes per saludar el mes de juny, i amb ell la Fira DO Tarragona.
Però que tenen a veure el vi de les bones garnatxes amb el CO2?
Ho descobrirem plegats a… “Cristalls de futur: el gas que no vol marxar”
Avui busquem el Blau de Prússia amb el doctor Stefano Giancola, director tecnològic d’Orchestra Scientific i el doctor Santiago Capelo, enginyer de la mateixa spin-off de l’ICIQ, Orchestra Scientific.
I amb la col·laboració de Women’s Legacy, retrocedim en el temps amb Ana López Navajas, coordinadora d’aquest projecte europeu que contribueix en la inclusió de les dones i el seu llegat en els continguts educatius. Rememora la figura de Marie-Anne-Pierrette Paulze, també coneguda pel seu nom de casada, Marie-Anne Lavoisier, dona d’Antoine-Laurent de Lavoisier. Sí, però també química francesa que va brillar amb llum pròpia, sovint anomenada “la mare de la química moderna”.
Aquest podcast en coproducció de l’ICIQ i Tarragona Ràdio, l’han fet possible Laura Hernández, Marta Llorens Fons i Joan Guillem Mayans, per part de l’ICIQ, i Josep Suñé i Lluís Comes per part de Tarragona Ràdio, amb en el disseny gràfic i muntatge audiovisual d’Adrià Suñé.


Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.