Comencem aquest tercer capítol de la tercera temporada en ple festival romà, un Tàrraco Viva que torna com les ones d’un mar de cultures, trobades i conflictes1.

Per la nostra banda ens agrada més la part cultural i de trobades, un valuós patrimoni que els tarragonins i les tarragonines ens estimem com si fora d’or.

I parlant del metall daurat, aquest ens acompanya des de temps antics. Despertant febre, admiració,… i també baralles per la seva pols, joies i lingots. Sabríeu dir com neix aquest element tan noble com desitjat?

Els romans eren una gent pràctica, aprofitant sempre els coneixements d’altres i portant-los molt més lluny amb la seva tècnica. Ara bé, a banda del formigó i el vidre, no en tenim gaires exemples de la seva química. O potser sí i ens han passat desapercebuts?

A mesura que passa el temps i aprenem dels nostres avantpassats, recuperem un tresor cultural. Al mateix temps, aprofundim en la recerca de noves aplicacions i materials.

Existeix una nova química de l’or? Serà també al futur un element crucial?

Ho descobrirem plegats en aquest: “Ex auro ad astra, et vice versa: De l’or a les estrelles, i viceversa” 

Avui busquem el blau de Prússia amb el Nicolás Fincias, l’Àlex Martí, la Tania Medina, el Pablo Mora i la Gala Ogalla, investigadors i investigadores del grup de recerca del professor Antonio Echavarren a l’ICIQ.

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química

‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.