Comencem el novè capítol de la segona temporada rebent octubre i recuperats de la disbauxa de la recent Santa Tecla. Una mica com la gent de Reus i Barcelona després de les festes de la Misericòrdia i la Mercè, que tampoc no som de goma. Amb menys pietat però molt sentit de l’humor, fa dècades que els informàtics també van fer patrona seva a Santa Tecla -ja sabeu, per les de plàstic- i precisament d’aquest material parlarem avui.
La síntesi dels plàstics data del segle XIX, i tothom va beneir-la com un avanç revolucionari. Als nostres dies però, els microplàstics i els seus efectes nocius s’han tornat un malson, i val més que no esperem miracles i canviem el nostre patró de conducta, perquè reciclem molts envasos, però:
Ofereix la química nous usos per als residus plàstics? Fem tot el possible per a reutilitzar els seus components? Ofereix la química nous usos per als residus plàstics?
Existeix una manera més intel·ligent de produir i fer servir aquests materials?
Ho descobrirem plegats en aquest: “Smart Plàstics: Polímers sense crim ni càstig”.
Avui buscarem el Blau de Prússia amb el Dr. José Augusto Berrocal, líder de grup de recerca a l’ICIQ, i el Dr. Fernando Bozoglián, especialista en espectroscòpia molecular i antic cap de la unitat d’Espectroscòpia i Cinètica de l’ICIQ.
Aquest pòdcast l’han fet possible Laura Hernández i Israel Macho per part de l’ICIQ, Lluís Comes a la part tècnica, Júlia Camprubí a la realització audiovisual i qui us parla, Josep Suñé per part de Tarragona Ràdio.
Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.