A principis del segle XVII, el mariscal del rei Enric IV entregava als pares cartoixans un manuscrit amb les 130 plantes necessàries per elaborar els licors Chartreuse. El 1605 és probablement la data més simbòlica, ja que és quan va començar tot. Utilitzant aquest any com a punt de partida, es va escollir la data del 16 de maig per celebrar el dia del Chartreuse i recordar la seva història, la seva autenticitat i el seu misteri.

Un misteri que encara roman 400 anys després. I és que la recepta de l’elixir de la llarga vida segueix sent un secret ben guardat. Així ho ha assegurat a Tarragona Ràdio aquest dijous Carme Rodríguez, representant de Chartreuse a Tarragona.

“Intuïm més o menys per on va la història, però no sabem els volums ni les quantitats”

Malgrat la discreció, amb els anys la beguda de dos colors s’ha acabat exportant i consumint arreu del món. A Tarragona, on s’elaborava fins a l’any 1989, mai falla a les festes majors com a licor de sobretaula, però també com a element incorporat en plats i postres. Rodríguez destaca que el Chartreuse va més enllà de ser una marca d’alcohol.

Justament, aquest dissabte el Ball de Diables i el Ball de Gitanes de Tarragona es desplaçaran a Voiron per celebrar les festes de la Chartreuse.

Tarragona Ràdio va dedicar un capítol del podcast ‘700’, el podcast de Santa Tecla, sobre l’origen del Chartreuse i dels vincles entre les ciutats de Tarragona i la francesa Voiron.

Més notícies: