El 12 d’agost del 2026 a les 20:30 la Lluna cobrirà totalment el Sol i, durant poc més d’un minut, aquest alineament precís entre els dos astres i la Terra convertirà el dia en la nit. Serà un eclipsi total de Sol, un fenomen astronòmic excepcional en la vida de les persones, que recorrerà el terç sud de Catalunya i serà visible completament des de municipis com Roquetes o Tarragona.
El Govern acordarà aquest dimarts crear una comissió interdepartamental per planificar l’observació de l’eclipsi, ja que s’espera una gran mobilització cap a les zones situades en la franja de totalitat, on planteja crear punts oficials d’observació. A més, representa una oportunitat per impulsar la divulgació, la recerca i les vocacions científiques.
A Catalunya, a la franja sud entre Lleida i Tarragona la cobertura serà del 100%. A Roquetes, on hi ha l’Observatori de l’Ebre, serà un dels llocs on durarà més, 1 minut i 32 segons.
Tot i que encara falta més d’un any, el Govern ha començat a treballar per garantir una planificació integral de l’observació d’aquest eclipsi.
La consellera de recerca, Núria Montserrat, assegura que aquest fenomen s’ha d’abordar des de diferents perspectives, com de la mobilitat, la seguretat, la salut pública i sobretot des de la recerca, la cultura i l’educació.
MONTSERRAT ECLIPSI
Entre les accions previstes hi ha la creació de punts oficials d’observació, la distribució massiva d’ulleres homologades, l’activació de dispositius especials de trànsit i la posada en marxa de campanyes educatives i informatives. A més, s’ha començat a treballar en un mapa de punts on es podrà veure la totalitat de l’eclipsi.