Un dia com el d’avui de fa cinc any, Òscar Cadiach feia el cim del Broad Peak i es convertia en el primer català en coronar els 14 vuitmils principals de la terra sense oxigen addicional. En aquest temps, l’alpinista tarragoní ha seguit pujant muntanyes a través del projecte inclusiu ‘Cims a cegues’ que el portarà aquest agost al cim del Huascaran (6.768 metres) al Perú, on farà cordada amb l’atleta paralímpic i or als 400, Gerard Descarrega. 

N’hem parlat en una edició especial de El Pont de Mahoma, des dels peus de l’estàtua copatró de la ciutat, Sant Magí, amb una esplèndida panoràmica del Mare Nostrum. Ens han acompanyat Cadiach i Descarrega, el company Sebatià Poy que també va al Perú, Jaume Descarrega, pare del Gerard, Josep Maria Bonachí i Josep Suñé, amb Lluís Comes a la part tècnica i Joana Borràs a la realització audiovisual.

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Cinc anys del Broad Peak

Era el 27 de juliol de 2017 a les 8 i 41 minuts del matí (tres hores més al Pakistan) quan el Pont de Mahoma, el programa d’alpinisme de Tarragona Ràdio, rebia una trucada de Cadiach en directe des del cim del Broad Peak (8.047 metres).

Va ser després de tota una nit de ràdio en directe. Nou hores de programa a l’espera de rebre noticies de l’alpinista, quan es vivia aquest emotiu i històric moment.

Un cim amb el que feia història, però amb una extrema duresa en el tram final. Van ser hores extremes, de sacrifici i esforç, també a la tornada al Camp III, després de 24 hores sense ingerir líquids per hidratar-se.

Cadiach va fer el cim amb el paquistanès Ali Sadpara, el portejador d’altura baltí Yosuf i el turc Tunç Findik. Sadpara, malauradament, moria l’any passat en l’intent hivernal al K2.

El programa va tenir un seguiment sense precedents, amb oients online des de tota la geografia catalana, el País Basc i l’estranger. L’estudi de la ràdio va esclatar d’alegria en rebre la trucada, i va ser molt difícil contenir l’emoció.

L’alpinista ha recordat amb emoció l’efemèride d’ara fa cinc anys. Recorda tot l’escalf que va rebre del programa d’alpinisme, de la ciutat, i de tot Catalunya. Ho ha rememorat parlant dels nous reptes que la setmana que ve el porten al Perú.

Òscar Cadiach rememora l’expedició al Broad Peak de fa cinc anys, i parla del proper repte al Perú

Huascaran, la nova escala dels ‘cims a cegues’

El projecte singular i inclusiu ‘Cims a Cegues’ portarà aquest agost a Cadiach i Descarrega al Huascaran. També els acompanyarà l’atleta de Lleó, Xisco López i el company del Pont de Mahoma, Sebastià Poy, amb el que anirem fent el seguiment de l’expedició.

Els primers cinc dies el passaran aclimatant en el Nevado Pisco, d’uns 5.800 metres. Després ja enllaçaran fins al refugi de la muntanya situada a la serralada blanca dels Andes, per instal·lar tendes al camp base situat a uns 4.200 metres.

Fins al Camp I de la muntanya hi ha una jornada d’entre 6 i 8 hores. És una muntanya de 6.768 metres molt exigent físicament i moderada tècnicament.

Òscar Cadiach fent cordada amb Gerard Descarrega
Òscar Cadiach fent cordada amb Gerard Descarrega

El camp camp II està situat a uns 5.900 i s’hi arriba per les rimaies lliures de la zona de la gola de la muntanya, on cal tenir cura amb els seracs, una pendent del 40% i les zones d’escalada.

Cap al cim s’acostuma a sortir de matinada, i són unes 7 hores fins arribar a un llom on la pendent ja és més suau i s’albiren els cims veïns i l’objectiu. 

Cadiach i Descarrega van iniciar el projecte ‘cims a cegues’ el 2020 a l’Aneto, de 3.404 metres. L’any següent van coronar el Mont blanc, de 4.808 m. El 2022 feien doblet, amb la Punta Lenana, de 4.985 metres i l’escalada del Pic Nelión, de 5.188 metres i 600 m de paret de IVº/Vº de dificultat i 12 ràpels de baixada, situat al Mont Kenya, a l’Àfrica.

El Pont de Mahoma

El Pont de Mahoma

Podem parlar de la muntanya des de primera línia de mar perquè tenim els experts necessaris. Coneix la darrera hora de tots els esports de muntanya de la mà dels millors escaladors i alpinistes del país. El Pont de Mahoma és el teu programa de referència!