L’onada de calor ha arrencat amb força aquest dissabte a Catalunya amb temperatures caniculars que superen o freguen els 40°C en punts de l’Ebre, el Camp de Tarragona, l’Empordà i interior de Girona. A les 15.30 hores destaquen els 41,7°C de Vinebre -la temperatura més alta registrada aquest 2025 fins a dia d’avui-, els 40,5°C del Masroig, els 40,1°C a Cabanes, els 39,9°C de Benissanet, els 39,7°C d’Ascó, els 39,5°C de Torroja del Priorat o els 39,3°C de Fornells de la Selva, segons les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). A primera línia de la costa, la xafogor és molt intensa amb temperatures d’entre 30 i 34°C i amb els pics màxims a l’Alt Empordà (38,3°C a Castelló d’Empúries i 36,1°C a Roses).
Les mínimes també han estat d’escàndol a moltes comarques costaneres amb temperatures tòrrides -sense baixar de 25 ºC- a diverses localitats. Sobresurten els 28,1ºC de mínima a Portbou o els 26,8ºC de Barcelona-El Raval. Protecció Civil va activar ahir divendres l’alerta del pla Procicat per les altes temperatures previstes en els pròxims quatre dies a Catalunya. L’onada de calor s’ha iniciat aquest dissabte i es preveu que s’allargui mínim fins al dimarts 1 de juliol, amb especial incidència a Ponent i les Terres de l’Ebre. A la resta de l’interior, les temperatures podran assolir registres entre els 34 i 39 ºC, mentre que al litoral les màximes es quedaran entre 30 i 34 ºC. En paral·lel, les temperatures nocturnes es mantindran persistentment altes, amb mínimes que en molts sectors del litoral central i nord quedaran per sobre dels 22 o 23 graus.
Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que s’habilitin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques. També ha recordat que està a l’abast de la ciutadania el mapa de refugis climàtics, que són espais públics que poden servir de refugi en situacions meteorològiques extremes, com les onades de calor.
El pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) està en fase 2. El Departament de Salut ha informat que des de l’inici de la activació del POCS, s’ha posat en marxa en dos períodes la fase d’alerta per previsió de temperatures màximes diürnes per sobre del percentil 98. El primer avís va durar del 17 al 25 de juny i el segon ha estat emès per als dies 28 i 29 de juny. En la previsió de calor intensa, el 25 de juny ha estat, fins ara, el dia que ha afectat una major extensió comarcal, amb un total de 15 comarques en situació meteorològica de perill (SMP), 9 amb SMP de grau 1/6 i 6 amb SMP de grau 2/6. No obstant això, es preveu que el dia 29/06 s’afecti un major nombre de comarques, un total de 20, 13 per calor intensa diürna, 2 per calor intensa nocturna i 5 amb calor intensa diürna i nocturna.