En el marc de la commemoració del Dia de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el Col·legi de l’Advocacia de Tarragona ha volgut animar a la ciutadania i a totes les institucions a rebutjar tot tipus de violència masclista, en l’àmbit familiar i en l’àmbit laboral, social i comunitari.

Expliquen que, amb la crisi de la Covid-19 i el confinament, s’ha incrementat la violència psicològica i la ciberviolència, exercida a través de xarxes socials. El 2021 l’ICAT ha atès 839 casos de violència de gènere. A més, les xifres mostren que al 2020 van registrar-se 30 casos d’assistència dels Mossos, mentre que al 2021 han estat 440 els comptabilitzats, entre les seus de Valls, Tarragona i El Vendrell. Una situació derivada de l’entrada en vigor de la llei sobre violència masclista a Catalunya, al gener de 2021, segons la copresidenta de la Comissió d’Igualtat de l’ICAT, Fina Méndez.

Insisteixen que no es tracta d’un assumpte privat, i que és una responsabilitat de tota la societat aturar-ho. Per aquesta raó, l’ICAT treballa per enfortir la confiança de la ciutadania en la justícia i ofereix un servei d’assistència jurídica a les dones maltractades els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia.

Una dada molt rellevant és que el percentatge de casos en què l’assistència d’un advocat d’ofici es presta ja en el moment inicial de la denúncia a la comissaria dels Mossos d’Esquadra s’ha disparat: des del 3,69% el 2020 al 52,44% aquest 2021. Aquest increment és conseqüència directa del nou marc legal que estableix aquest mecanisme que, segons Fina Méndez, genera “més tranquil·litat a les víctimes i més garanties perquè el presumpte cas de maltractament tingui el millor recorregut dins del sistema judicial”.