Descartada la hipòtesi que la causa de l’apagada de dilluns fos per un ciberatac, avui posem l’accent al grup CRISES, que centra la intensa recerca de la URV al voltant de la seguretat i la privadesa en entorns informàtics i digitals, amb la gestió de la intel·ligència artificial com a repte afegit.

Oriol Farràs, un dels membres del grup, té tot un repte: avançar-se al desenvolupament dels ordinadors quàntics, que, segons algunes previsions, acabaran substituint els ordinadors convencionals i desmuntaran els protocols actuals de seguretat cibernètica. La seva línia d’investigació és una de les principals en què es treballa des del grup CRISES-Security & Privacy del Departament d’Enginyeria i Matemàtiques de la URV, que fa més de dues dècades que es dedica a fer recerca sobre ciberseguretat i privadesa.

Josep Domingo-Ferrer, director del grup de recerca i l’investigador més citat de l’estat en ciberseguretat i el vint-i-vuitè del món, explica que cada cop més part de la nostra vida té lloc en el món virtual. «Tradicionalment n’hi havia prou assegurant el món físic, amb policia i exèrcit, però en aquest moment cal assegurar el virtual».

Domingo-Ferrer també coordina des de la URV el CYBERCAT, el centre de recerca en ciberseguretat de Catalunya que agrupa set grups de recerca de sis universitats del país.