El ple de Tarragona aposta per l’estació de l’Horta Gran. De manera majoritària, amb 19 vots a favor i 7 abstencions, s’ha aprovat una moció d’ERC en defensa d’aquesta opció com a alternativa a l’intermodal de Vila-seca. En Comú Podem, PP i VOX s’han abstingut.

En nom dels republicans, el portaveu adjunt, Xavi Puig, ha manifestat que l’emplaçament a Ponent «és la millor solució per al futur ferroviari de Tarragona i el seu entorn metropolità». Recorda que l’opció de l’Horta Gran pot beneficiar fins a 800.000 persones en conjunt. Sosté que no és ni la solució més fàcil ni la més barata però sí la més útil.

L’alcalde, Rubén Viñuales, s’ha mostrat contundent durant el debat. «Quin alcalde a qui li diuen que perdrà trens no farà res al respecte?», s’ha preguntat, i ha afirmat que aniran fins el final en la defensa de l’alternativa plantejada. «Els convido a anar al lloc, agafin calçat», en referència a la zona en terme de Vila-seca on es vol construir «l’estació no intermodal», segons Viñuales, que en aquest sentit ha recordat que 20 anys després encara no s’ha resolt l’accessibilitat i la connectivitat de l’estació del Camp de Tarragona.

«Encara esperem resposta del Ministeri, i hem argumentat coses lògiques», ha afegit l’alcalde, que també ha dit que l’estació de l’Horta Gran «s’ha de fer però s’ha de pactar i comprometre ja i començar a fer els estudis». «S’aconseguiria el somni d’aquesta ciutat: alliberar la façana marítima», ha conclòs Viñuales.

Per la seva banda, des d’En Comú Podem han defensat l’abstenció. «La no intermodal de Vila-seca em sembla un nyap», ha manifestat el seu portaveu, Jordi Collado, «però fem el que no hauríem de fer, que és intentar enredar la ciutadania». «Necessitem un model ferroviari que tingui sentit però s’ha de fer amb consens», ha reblat.

Pla d’Usos i Activitats

La regulació de les activitats econòmiques i dels usos en certes zones de la ciutat ha destacat al ple ordinari d’aquest mes de juliol. Ha estat a través d’una moció de Junts, on s’ha demanat un Pla en aquest sentit que reguli, entre altres coses, els pisos turístics, la saturació de bars o cert tipus de negoci en punts concrets o la proliferació de supermercats 24h. L’ha defensat el portaveu de la formació, Jordi Sendra, qui ha posat de relleu la necessitat de recuperar l’essència de Tarragona.

La consellera de Comerç, Turisme i Promoció Econòmica, Montse Adan, ha confirmat que des del govern municipal impulsaran un Pla d’Usos. «Hi ha una preocupació compartida pels diferents grups pels locals buits o pels pisos turístics i s’actuarà», ha dit Adan, que ha concretat que el Pla es redactarà partint dels resultats de l’actualització del pla estratègic del sector comercial i de l’estudi de locals buits. També ha avançat que no descarten noves actuacions provisionals o noves moratòries si es detecten «noves problemàtiques».

La moció s’ha aprovat. PP i VOX han votat en contra i la consellera no adscrita Elvira Vidal -ex de Junts- s’ha abstingut, en considerar que la mesura proposada no és la més adient per solucionar tots aquests problemes. La moció de Junts feia referència, especialment, a Part Alta, Part Baixa i Serrallo. Una altra zona de la ciutat, Campclar, també ha estat protagonista, en aquest cas de la mà de la formació de Maria Mercè Martorell. S’ha aprovat, i per unanimitat, la moció dels populars per un pla de xoc de millora dels espais públics d’aquest barri de Ponent.

El govern, en veu del conseller d’Espais Públics, Guillermo García de Castro, ha explicat que ja s’està treballant en diferents àmbits de manera coordinada i que hi hauran «futures inversions», com ara una millora de la il·luminació del carrer Riu Anoia. «El Pam a Pam és millorable però hi creiem i a l’octubre s’actuarà en la senyalització viària», ha manifestat.

Suport als treballadors del Joan XXIII

La situació de l’Hospital Joan XXIII també ha centrat el ple en l’apartat de mocions, amb una que han presentat i defensat des d’En Comú Podem i que ha estat aprovada pràcticament per unanimitat -VOX s’ha abstingut-. Toni Carmona, conseller dels Comuns, ha lamentat que l’hospital de referència al territori arrossegui una “manca estructural de personal” que ha portat la plantilla a “una situació límit”. Denuncia el tancament de llits d’UCI i el desgast «físic i emocional» que pateixen els professionals de la salut. A la moció es demana que l’Ajuntament insti la Generalitat a prendre mesures per corregir la situació.

L’alcalde, Rubén Viñuales, s’ha sumat a la necessitat de disposar dels recursos adients per una bona atenció. «El meu partit és el responsable i no fugirem d’estudi», ha manifestat. «Sé del cert que el president Illa té clara la importància d’una sanitat pública i de qualitat», ha afegit l’alcalde, que ha recordat que calen uns nous pressupostos a la Generalitat. En paral·lel, però, es treballa en el ‘mentrestant’, ha dit. «Cal més assistència primària, el CUAP i més pedagogia entre la població», segons Viñuales, que s’ha compromès a fer més pressió al Govern.

Una altra moció relacionada amb temes de salut ha estat la que ha defensat ERC per a promoure el suport tècnic als parcs saludables de Tarragona. També s’han aprovat les mocions de la consellera no adscrita Elvira Vidal per adherir-se a ‘Català per a tothom, a cada municipi’, per a la universalització de l’accés a la llengua, o la que demanava la redacció d’una ordenança reguladora d’ús i aprofitament de les platges de Tarragona.