Els resultats d’un estudi realitzat en la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV suggereixen que el consum de cafè, especialment amb cafeïna, es relaciona amb menys risc de deterioració cognitiva en individus amb alt risc cardiovascular
La llavor del cafè es caracteritza per un alt contingut en polifenols (amb propietats antioxidants), cafeïna, vitamines, minerals i fitoquímics bioactius amb potencials efectes beneficiosos sobre la salut. Amb l’increment recent de la incidència de malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer i altres tipus de demències, els investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV van explorar la possible associació entre en consum de cafè i el funcionament cognitiu. Per això han fet un treball en el marc de l’estudi PREDIMED-Plus amb la participació de 6.427 voluntaris de l’Estat espanyol.
Els autors han observat que les persones que consumeixen cafè tenen menys risc de presentar deterioració cognitiva en comparació d’aquelles que no en consumeixen. Pel que fa a la quantitat de cafè consumit al dia, els que beuen en dues o més tasses (100 ml), presenten menys risc de disfunció cognitiva en comparació d’aquells que en beuen menys d’una tassa diària. No s’ha trobat relació significativa amb el cafè descafeïnat.