El Govern ha aprovat el nou Pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona, el Plaseqta 2020, i d’aquesta manera retorna al territori la gestió de les emergències químiques, tretze anys després que aquest pla s’integrés al Plaseqcat. El pla preveu la resposta a una emergència química originada en qualsevol establiment industrial que manipula substàncies perilloses a les comarques de Tarragona, com va ser el cas de l’explosió a IQOXE de fa gairebé dos mesos. El pla preveu el confinament de la població davant els primers indicis d’accident greu a la petroquímica, atès que simplifica la presa de decisions i se situarà sempre en un escenari de màxims a l’hora de donar resposta a incidents.
L’àmbit territorial del Plaseqta s’estableix a partir de la zona d’influència dels polígons industrials químics de les comarques de Tarragona. La zona d’influència inclou 29 municipis i una població de gairebé 370.000 persones.
El Plaseqta simplifica els escenaris previstos a l’hora de prendre la decisió d’activar les sirenes i el consegüent confinament de la població.
El document preveu que l’activació de la fase d’emergència -la més greu- implicarà sempre el confinament de la zona afectada i el so de les sirenes.
El nou pla situa l’edifici del 112 de Reus com el punt neuràlgic de la presa de decisions. La direcció del Plaseqta correspon al delegat del Govern a Tarragona, per delegació del conseller. Dins de les noves estructures de decisió i gestió es crea un Comitè Tècnic, presidit pel director dels serveis territorials d’Interior, que es constitueix sempre que s’activa el pla, amb un caràcter operatiu.