Krzysztof Wielicki, primer alpinista en coronar l’Everest hivernal (1980) és un dels noms estrella del Cicle de Muntanya de la Diputació, que enguany gira al voltant de l’excel·lència en l’aventura. Aquest gran himalaista polonès, ha estat als seus 70 anys punta de llança de moltes generacions d’alpinistes al seu país, amb els que va fer la primera hivernal al Kangchenjunga, el 1986, al costat d’un altre dels grans, Jerzy Kukuczka. Dos anys després sumaria en solitari la primera hivernal al Lhotse. En el seu palmarès destaca que va ser el cinquè alpinista en coronar els 14 vuitmils sense oxigen addicional. Va rebre el premi Princesa d’Astúries dels Esports el 2018 i el Piolet d’Or el 2019. També ha estat cap d’expedició al K2 hivernal, la gran assignatura pendent dels vuitmilistes. Wielicki vindrà a Tarragona el dijous 5 de març, amb la conferència i projecció: ‘la meva elecció’.

El cicle l’obre el dijous 20 de febrer un dels grans alpinistes i escaladors de casa nostra, Oriol Baró. Encara es recupera de la greu lesió d’escalada que va patir el setembre de l’any passat a la zona de Cavallers, a la seva natal Vall de Boí. Ha obert rutes de gran dificultat a indrets remots, com l’exploració de noves vies al Cusco peruà. En aquest país, es va anotar la primera repetició en estil alpí després de 18 anys a l’aresta nord-est del Huantsán. Llarga via de 1.700 metres de desnivell amb neu, gel i alguns trams de roca. També ha obert noves rutes en sismils del Nepal, a l’Himàlaia Indi o a les parets dels Andes Xilens. Baró pronunciarà la conferència inaugural “Alpinsime d’Aventura”.

La següent conferència ‘Patagònia fins a l’arrel. Torre Central del Paine’, el 27 de febrer, la pronunciarà amb la respectiva projecció la madrilenya Fátima Gil. Fa un any, amb el seu company Diego Hernández van coronar la Central de les Torres del Paine. Ho van fer escalant la ruta britànica seguint la petjada de Chris Bonington i Don Whillans, pioners de l’escalada a la Patagònia xilena. Una via amb més de 800 metres i dificultats de 5.11 / A2. Gil ha format part de l’equip Espanyol d’Alpinisme. És molt polifacètica, exercint com a guia de muntanya, actriu i model publicitària.

Després de Wielicki, el 12 de març, serà el torn de Rafa Vadillo, amb els ‘Territoris inexplorats, gel i nòmades a l’Àrtic rus’. Des de que va pujar fa tres dècades amb pantalons de pana, camisa de franel·la, grampons de corretja i piolet de fusta la nord del Monte Perdido, no ha deixat la muntanya. Amb la FEEC va coordinar 12 anys les ‘Estades per a joves alpinistes’ de les que sortirien gran formades com Roger Cararach o el mateix Oriol Baró. Ha escalat cascades de gel arreu del món, amb primeres ascensions a Sibèria, Lapònia, el Canadà, els Estats Units, Turquia, Eslovàquia, França, Itàlia i els Pirineus. També ha fet ascensions a diferents muntanyes dels Andes, Kènia, Tanzània o els Alps. La passió per l’aventura i l’escalada el van portar a explorar una remota zona de l’Àrtic rus anomenada Plateau de Putorana, un espai natural, declarat Patrimoni de la UNESCO.

El 19 de març, Muntanyes de llibertat”, serà la penúltima parada del cicle, a càrrec de Carlos Suárez, alpinista, escalador, escriptor i saltador BASE madrileny. També és un gran escalador en Free Base, i ha superat grans parets a tots el món. 

El 26 de març, la cloenda del cicle rubricarà l’aposta per l’excel·lència amb un altre dels grans, l’escalador Edu Marín, amb la conferència ‘La conquesta del sostre més gran del món a la Xina”. No fa ni un mes que va encadenar al gegant asiàtic el seu projecte ‘The clinic’. Una via de de catrze llargs i 390 metres, de gran dificultat. Es tracta del segon 9a+ de la Xina després de ‘Valhalla, que també es va endur l’any passat. 

Enguany el Reconeixement Cicle de Muntanya es lliurarà a l’escalador català Joan Cerdà. La menció vol reconèixer els valors, dedicació i trajectòria d’aquest muntanyenc reconegut per la seva important empremta en el món de l’escalada en particular i del muntanyisme en general.

Molts d’aquests alpinistes i escaladors han passat pels micròfons del Pont de Mahoma, de Tarragona Radio; el programa de referència del món de l’escalada i la muntanya. És el cas de Fàtima Gil, Oriol Baró, Carlos Suárez i Edu Marín. Aquest dijous, ens acompanyarà als estudis el coordinador del Cicle de Muntanya, Pau Salas. En els successius programes, entrevistarem, com sempre, els protagonistes.