El delegat del Govern de la Generalitat a la demarcació, Òscar Peris, ha assegurat que “els sensors de la química s’instal·laran per fases i començaran a arribar aquest any”. Ho ha manifestat en una entrevista a Tarragona Ràdio dies abans que sigui rellevat en el càrrec, després del pacte de Junts i ERC per renovar les delegacions territorials d’arreu del país.

Peris ha assegurat que “no s’ha escatimat ni un euro” en la prevenció de riscos a la indústria química i l’elaboració del nou PLASEQTA. També ha posat en valor projectes com els Scape Rooms educatius per conscienciar els joves sobre els riscos del complex petroquímic. Per altra banda, ha declarat que el projecte per transformar la Ciutat de Repòs i de Vacances en un alberg juvenil públic segueix en marxa. “Serà la nineta dels ulls del sector”, ha recalcat.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Serà rellevat en el càrrec pròximament.

És un relleu total, a les set delegacions que conformen la representació territorial del govern. Es basa en els criteris de paritat, d’equip, és un relleu a totes les delegacions al mateix temps.

Coneix qui serà el nou delegat, que nomenarà Junts?

No tinc idea de qui podria ser. Serà Junts qui designi. M’he de mantenir al marge i amb tot el respecte per aquesta decisió.

Com serà el traspàs de poders?

El que hem de fer i farem, perquè personalment és el meu tarannà, serà un traspàs exemplar. Haurem de parlar dels temes que hi ha en marxa, els que estan en una carpeta oberta i s’hi està treballant però amb feina per fer. El traspàs ha de ser modèlic i exemplar. Al capdavant d’una delegació del govern la gestió és complexa, toca fer gestió en tots els departaments. Requereix de treball tècnic, voluntat. Hi haurà màxima complicitat amb qui entri i el meu telèfon sempre estarà a la seva disposició.

Què n’opina de la poca representació del territori en el nou Govern de la Generalitat?

Com a vallenc i ciutadà del Camp sempre prefereixes que hi hagi més representació. Com a ciutadà de la demarcació i resident, demano al nou govern que estigui liderat pels millors. I molts cops hauria de ser no tant prescindible el fet d’on vénen, sinó on van. Hem de buscar els millors que ens puguin treure d’aquest sotrac. Si podem comptar amb gent de la demarcació, fantàstic. Però entenc que el govern s’ha fet una bona tria per poder disposar dels millors en una situació de sortida de la pandèmia, que encara tindrem mesos complicats.

En quin punt es troben les inversions per assegurar la seguretat del sector químic i petroquímic de la demarcació?

No ho oblidem. Encara estem en situació de pandèmia. No hem tingut els millors escenaris. Els sensors no és allò d’anar a un magatzem i comprar-los. Estan en fase de sortir a licitació. Són equips pioners, innovadors. S’hi ha abocat tothom per ser avantguardes en seguretat. La feina feta des de protecció civil enmig d’una pandèmia cal valorar-la. En paral·lel de fer tasques per la pandèmia, han pogut redactar pla de seguretat com el PLASEQTA que és un document que detalla molt tècnicament l’operativa. El que hi ha al voltant del pla són les inversions que com a govern s’han de seguir fent per garantir seguretat preventiva i després, en cas d’actuació, que sigui la més ràpida i completa, amb el millor equip i dades, perquè la fase d’emergència sigui tractada amb la màxima celeritat com ens tenen acostumats.

Com s’ubicaran els sensors?

L’altra part és el tema de la ubicació, s’ha de treballar el millor lloc. El desplegament anirà per fases. Essent avantguarda en aquests sistemes, veurem com podem complementar aquests equips, en què més ens poden ajudar. Tenim un 112, que està estratègicament ubicat en una zona que té polígons químics, un dels millors equipaments. Amb aquests ingredients augmentem aquesta capacitat. No és només infraestructura, també personal.  És important comptar amb el CECAT a Tarragona. No és només la redacció del document, sinó tot el personal i infraestructura del voltant. Les inversions que està fent el SEM, de Bombers… S’hi ha abocat el mateix departament d’Indústria, que ha augmentat els tècnics d’inspecció. No s’ha escatimat ni un euro.

Quan arribaran?

Encara està en detalls tècnics. Sabem que enguany començarà el desplegament i així ho podem explicar. Són sensors que veuen i oloren. És la tecnologia que ens acabarà orientant.

També s’ha engegat un projecte a les escoles.

S’explicarà què és el risc, com actuar en situació de risc, tot plegat des d’una activitat com els Scape Rooms. Hem canviat model d’informació i arribar a la ciutadania. També treballem les taules de crisi, per abordar amb la ciutadania i des de la ciutadania, Tots els nous equipaments, inversions i personals (amb sala del CECAT referenciat a Tarragona) demostren que hem fet una passa de gegant per millorar la situació.

Segueix endavant el projecte de l’alberg juvenil a la Ciutat de Repòs i de Vacances?

Tot just dues setmanes després de presentar l’alberg ens vam haver de tancar i confinar. Tots els esforços en aquell moment es van centrar en compra d’EPIS. Això va fer que qualsevol estructura, sigui municipal o d’administració, va patir una situació de temporal. El projecte està molt ben encarrilat i si es pateix algun endarreriment l’acabarem superant. Hi ha projecte, que recupera un equipament importantíssim per la ciutat i la demarcació, i per serà important pels usuaris. Serà la nineta dels ulls al sector, per la proximitat a la platja i l’entorn privilegiat. A més, tindrà preus interessants i es complementarà amb carril bici que enllaçarà amb la ciutat.  Quan les administracions remem i sumem, acabem aportant solucions. Serà l’alberg juvenil públic més gran de Catalunya.