La Guàrdia Urbana de Tarragona ha tramès 11 atestats a Fiscalia de Medi Ambient per pintades a espais patrimonials. La immensa majoria de les diligències, nou, han estat resoltes, hi ha hagut una persona detinguda i fins a 25 d’identificades. Els casos han baixat gràcies a la persecució d’aquests delictes, on la policia tarragonina és pionera a nivell de l’Estat.
De pintades n’hi ha hagut sempre però des de 2018 ençà, a Tarragona, hi ha una especial sensibilitat a l’hora de perseguir els atacs que pateixen els monuments o els espais protegits. També és cert que la pandèmia va fer constatar que els grafitis s’havien incrementat molt, sobretot en zones com la Part Alta. I hi ha hagut casos rellevants com els del Pont del Diable.

L’arqueòleg i caporal de la Guàrdia Urbana David Font és un dels principals artífexs del protocol d’actuació sobre les pintades que té el cos policial i que ha esdevingut un referent. El protocol existeix des de 2023 i una de les claus està en el treball col·laboratiu que es fa amb la justícia.
I és que, històricament, les denúncies per pintades quedaven arxivades però ara es porten directament a la Fiscalia de Medi Ambient, que és qui acaba de determinar l’import de les multes en consonància al dany causat. Font ha explicat a Tarragona Ràdio que aquests delictes han anat a la baixa i que, en part, també s’explica per una major conscienciació ciutadana.
Recentment, la Guàrdia Urbana de Tarragona ha viatjat a Salamanca per presentar el seu protocol d’actuació sobre les pintades a monuments i espais patrimonials.
- Desconvocada la vaga a PortAventura per al pont de l’1 de maig
- Tremendu (Dani Rifà) ens presenta: “A mig camí”
- El CAT sosté el subministrament d’aigua durant l’apagada elèctrica amb els dipòsits reguladors
- L’IMSST engega el cicle de workshops comunitaris a Ponent
- El Port de Tarragona assegura haver “superat” l’apagada general i opera amb “normalitat”