Un Centre Documental de Fotografia a Tarragona que focalitzi la capitalitat en la preservació, estudi i difusió del patrimoni visual, fomentant la figura dels referents a la ciutat i al conjunt del territori.
És la proposta que fan dos reconeguts fotògrafs amb una dilatada experiència, Pep Escoda i Pere Toda. El primer, considera que seria una bona eina que podria aglutinar l’arxiu i hemeroteca, per retre homenatge als pioners tarragonins en aquest camp com Canadell, Vallvé, Chinchilla, Vilaró o Fervi, entre d’altres.
Proposen obrir encara més el ventall amb els grans fotògrafs del territori, com el vallenc Català-Roca, al que Valls homenatja aquests dies en el centenari del seu naixement. Afirmen que hi ha pioners poc coneguts, com Pere Català Pic, el seu pare, autor de l’obra ‘aixafem el feixisme’ considerada entre les millors fotografies publicitaries de la primera meitat del segle XX. Molta gent ha vist el peu calçat amb una espardenya que trepitja una esvàstica esquerdada, però en desconeix l’autor.
Escoda i Toda han coincidit al ‘Penny lane’, l’espai vintage de ‘la Veu de Tarragona’ i han fet aquestes reflexions sobre la importància de retre homenatge als grans fotògrafs que ha donat el territori.
Coincideixen que hi ha molts arxius fotogràfics inèdits, que encara no han vist la llum. Toda s’ha compromès, fins i tot, a cedir al futur Centre les seves fotografies de 30 anys de cobertura del Gimnàstic.
Actualment ja existeix un Centre de la Imatge com a secció de l’Arxiu Municipal. Es gestiona, tracta i difon la documentació en imatge de la ciutat, i custodia el llegat d’alguns dels fotògrafs esmentats. Ells, però, volen fer un pas més i aconseguir que la ciutat vertebri un centre capital que aglutini el llegat dels fotògrafs del conjunt del territori.