Us hem ofert, com cada any, un programa especial des de la terrassa del bar El Portal, a la plaça del Pallol, sobre Tarraco Viva. La XXa edició de Tarraco Viva va arrencar diumenge a l’Amfiteatre, amb l’espectacle Els Jocs de Nemea. Els organitzadors han programat més de 450 actes fins al pròxim 27 de maig, entre els quals el debat d’aquest diumenge a la tarda “Diàlegs amb la història: Esport i cultura al Mediterrani clàssic” i l’activitat ‘Veïns de Roma’, que enguany tindrà un nou format per tal d’arribar a molta més gent, ja que es recrearà la vida diària dels veïns d’una ciutat romana i es compararà amb les actuals. L’activitat també comptarà una versió nocturna. N’hem parlat amb el director del festival, Magí Seritjol, i amb el director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès.
Per altra, el certamen es realitzarà en 30 espais, la majoria museus i recintes monumentals declarats Patrimoni Mundial de la ciutat i també a Altafulla, Constantí, Cambrils, Falset i Vila-rodona. Entre els participants hi ha més de 30 entitats culturals de la ciutat, les quals sumen un miler prop d’un miler de persones.
Hem arrencat, però, parlant amb l’Escola de Lletres, que participa a Tarraco Viva amb les lectures dramatitzades els mateixos alumnes han escrit, sota el títol Veus soterrades. Es tracta d’explicar la història d’alguns personatges de la història clàssica a través de les cartes que suposadament van escriure. Ens han acompanyat, una de les coordinadores, Maria Roig i alguns dels alumnes de l’escola: Domingo Monlleó, la Francina, l’Esther Forgas; Roser Martí Prados i Emília Privat.
L’ICAC participa un any més amb la projecció de dos cicles de documentals arqueològics amb la col·laboració del prestigiós Festival de Cinema Arqueològic del Bidasoa (FICAB) i el Museu Romà d’Oiasso (Irun). També fan divulgació de la història clàssica a través de conferències i taules rodones. Avui ens acompanyen els investigadors, Jesús Carruesco i Diana Gorostidi, que ja van participar en l’acte inaugural aquest passat diumenge.
El dissabte 19 de maig torna la cinquena nit dels museus. Fins les 12 de la nit podrem visitar els principals museus de la ciutat de manera gratuïta. Aquest any s’ha presentat la ruta «El viatge a constel·lació museu», una visita guiada nocturna pels museus i institucions culturals. Cada centre escollirà una peça que ajudarà a explicar el tema d’enguany que és la comunicació. Divendres 18, es celebra el Dia dels Museus, també amb activitats extraordinàries. Dediquem aquesta hora a conversar amb els responsables dels museus de la ciutat, que celebren la Nit i el Dia dels Museus (dissabte 19 i divendres 18 respectivament).
Ens acompanyen: Mònica Borrel, directora del MNAT; Mercè Toldrà, coordinadora del Museu del Port; Glòria Olivé, Rosa Ricomà, directora del MAMT; Sofia Mata, directora del Museu Diocesà i Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic. Els diferents museus oferiran una mostra concreta a cada institució. El Museu Diocesà, per exemple, obrirà les portes del museu i del claustre de la catedral. Al CaixaForum se centraran en l’exposició «Experiment 2100» on els més petits podran imaginar les ciutats del futur. El director del Museu Bíblic, Andreu Muñoz, ha destacat que ara es podrà visitar una part important de la instal·lació. El Museu d’Art Modern obrirà un nou espai adaptat per a persones invidents. El Museu d’Història se centrarà en la comunicació en publicitat, amb una col·lecció de cromos a la Casa Castellarnau. El Museu Arqueològic es desplaçarà a la Necròpolis Paleocristiana, on també hi haurà activitats de Tàrraco Viva. Per últim, el Museu del Port presentarà «La petita nit de la mar».
Tàrraco a Taula d’enguany també arribarà al Serrallo i inclourà un menú vegà i rebosteria. La 21a edició d’aquestes jornades gastronòmiques se celebraran de l’11 al 27 de maig en el marc del Festival Tarraco Viva. Comptaran amb la participació d’una desena de restaurants i una pastisseria. Confeccionaran prop d’una setantena de plats, que des d’una visió actual, reinterpretaran la cuina de l’antiga Roma i utilitzaran productes de proximitat, com la cervesa Rosita o el peix de la costa tarragonina. Les jornades comptaran amb l’assessorament en gastronomia i enologia històrica del director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Joan Gómez i del catedràtic de la URV, Joaquin Ruiz de Arbulo. Els restauradors oferiran diverses propostes en forma de plats i racions, menús i també degustacions. Els preus oscil·laran entre els 5 i 7 euros dels plats i racions, mentre que els menús s’oferiran a un preu de 25 euros.Tarraco a Taula. Ens ho ha explicat Carles Segarra, president de l’Associació Tarraco a Taula.
Reconstruir alguns aspectes de la història clàssica amb el màxim rigor i versemblança és el que ens proposen els grups de reconstrucció històrica que participen a Tarraco viva. Hem parlat amb representants de Nemesis ARQ, Thaleia i Projecte Fhoenix, entre d’altres.
El Camp de Mart s’omplirà demà d’escolars de 5è de primària, que experimentaran com jugaven els nens i nenes a l’antiga Tarraco. És una de les activitats que organitza el Camp d’aprenentatge, del qual també n’hem parlat amb els responsables.
Un banquet funerari a l’antic Egipte, l’assassinat de l’emperador, el procés de momificació, la primera vaga de la història, …són alguns dels temes que ens explicaran Argos i MV Arte. Ens ho han explicat a la recta final del programa, Emma Zahonero i Jesús Mendiola, i Paco Tovar.