Al novè Evoluciona de la temporada us parlem des del despatx de Bienvenido Martínez-Navarro, paleontòleg i investigador ICREA a l’IPHES, conversem amb ell i amb la tècnica en restauració, també de l’IPHES, Gala Gómez. Coneixerem un projecte de recerca a través del qual s’ha fet un estudi paleobiològic dels grans mamífers. Això és l’estudi de les restes fòssils dels animals de major tamany que es troben als jaciments, però des d’una perspectiva biològica; intentant interpretar com eren les espècies a les quals van pertànyer els ossos, tant des d’una perspectiva anatòmica-fisiològica-biomecànica, com des de l’àmbit ecològic. Els grans mamífers inclouen carnívors i ungulats, és a dir, cànids, ossós, mustèlids, fèlids, hiènids, elefants, hipopòtams, rinoceronts, cavalls, porcs, bòvids, cèrvids, etc. Parlem del quaternari del Pleistocé inferior a la Península Ibérica. L’estudi està basat en els jaciments d’Orce (Granada), Incarcal (Girona), i La Boella (Tarragona), en el context mediterrani. Amb Bienvenido Martínez, provarem d’explicar, en la mesura del possible, l’escenari ecològic en el qual es van desenvolupar els nostres avantpassats que van colonitzar el continent. Quin és el paper d’una restaurador en aquest projecte, ens ho explicarà la Gala.

Continuem al mateix despatx però ara amb Elena Moreno, que també és restauradora. Amb ella parlem del “Bojos per l’arqueologia” Precisament, en la sessió d’aquest proper dissabte dia 15 de març es parlarà de restauració. El programa Bojos per l’arqueologia, que cada 15 dies s’imparteix a l’IPHES, està adreçat a alumnat de secundària.

A la segona part del programa, us parlarem des del laboratori de PALEOANTROPOLOGIA, amb MARINA LOZANO, coneixerem aquesta disciplina. La Paleoantropologia permet d’obtenir dades com ara el sexe i l’edat dels individus, l’estudi paleopatològic, de modes de vida i l’anàlisi morfològic de les poblacions. Es fixa bàsicament dos objectius: conèixer l’evolució dels llinatges humans i obtenir dades paleobiològiques, com el sexe i edat. Dintre de la mateixa disciplina, la paleopatologia analitza la presència de malalties sobre els ossos que han afectat a les poblacions humanes. Un altre dels camps d’investigacions d’allò més interessants per la paleoantropologia és l’estudi de les dietes de les poblacions pretèrites. Per a dur a terme aquestes anàlisis s’utilitzen les restes dentals d’aquestes poblacions. Tots els alimentes que són ingerits i el modes com aquests es masteguen i manipulen desgasten la dentició. Aquest desgast és visible a nivell microscòpic i el seu estudi permet d’inferir el tipus de dieta. A la recta final del programa, Cinta S. Bellmunt, responsable de comunicació, farà un repàs pel que ha estat notícia a les xarxes socials i blocs de l’IPHES 

Dimarts 11 de març