Encetem l’Evoluciona des de la seu de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Avui des de la seu del Laboratori de Paleoantropologia.

Ja s’ha obert la preinscripció pel Màster Erasmus Mundus en Quaternari i Prehistòria. El punt de contacte amb l’IPHES permet als estudiants aprendre amb els millors equips que investiguen en evolució humana i conèixer les millors tècniques. Arriben estudiants de llocs tan diversos com Algèria, l’Índia, Tailàndia, Eritrea, Xina, Indonèsia, Armènia, Xile, Argentina, Geòrgia i Mèxic.

Fins al pròxim 19 de juliol, ja està oberta la preinscripció pel curs 2019-20 del Màster que s’imparteix a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, gràcies a la recerca que es realitza en aquest àmbit a l’IPHES.

Aquest màster s’imparteix des del curs 2004-2005, en partenariat amb d’altres institucions europees: Università degli Studi di Ferrara (Itàlia), Muséum National d’Histoire Naturelle (Paris, França), i l’Instituto Politécnico de Tomar.

Des que es va posar en marxa, a la URV cada curs s’incorporen més d’una quinzena de nous estudiants procedents de totes les regions de l’Estat espanyol i de països de molts llocs del món, entre d’altres, Itàlia, Portugal, Algèria, l’Índia, Tailàndia, Etiòpia, Eritrea, Xina, Indonèsia, Armènia, Xile, Argentina, Geòrgia i Mèxic. Alhora ha vingut a Tarragona professorat d’indrets com França, Itàlia, Xile, Geòrgia, Israel, Marroc i Mèxic a impartir els seus coneixements, i experts de la URV i de l’IPHES es desplacen amb finalitats docents a aquests indrets. En aquests anys, més de 150 alumnes han obtingut el títol de màster després d’haver presentat el seu treball final de recerca i d’haver realitzar una mobilitat en un altre centre del consorci Erasmus Mundus, estada que ha estat finançada pel programa Erasmus+ mobility grants.

Els projectes d’investigació que es desenvolupen actualment a Euràsia, i en els quals hi pren part molt activament l’IPHES, com Atapuerca i Orce a l’Estat espanyol, i Dmanisi a Geòrgia, són alguns dels atractius per captar alumnat, que veuen una possibilitat de treballar en excavacions claus per esbrinar temes molt importants en l’estudi de l’evolució humana, com els diferents aspectes que expliquen les primeres dispersions, les rutes que es van seguir, les espècies que les van protagonitzar, etc.

En parlem amb Carlos Lorenzo, responsable de l’Àrea de Docència de l’IPHES i els estudiants, Miguel Ángel Moreno, de 23 anys de Puerto Llano (Ciudad Real) i Nit Cano Cano de 22 anys, de Monistrol de Montserrat (al Bages)

El doctorand de l’IPHES i de la URV Carlos Sánchez guanya la final local del concurs “Explica la teva tesi en 4 minuts”. És un exemple de socialització de la ciència que poden portar a la pràctica els estudiants, una de les tres potes que substenta l’IPHES junt a la recerca i la docència. Representarà la Universitat Rovira i Virgili a la final catalana que es farà el 4 de juny a Barcelona.

A més, divendres va oferir el seu primer monòleg còmic basat en ciència, a Reus, i pròximament participarà al Pint of Science, a Tarragona. En parlem amb Carlos Sánchez.

I hem tancat l’Evoluciona amb la propera conferència de la Tribuna d’Arqueologia 2018-2019: “La producció i el consum de vi a través de les anàlisis dels residus químics en materials arqueològics” (en directe per internet).

Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 8 de maig de 2019, 19,00 hores.

Els conferenciants: Alessandra Pecci, en un acte moderat per Francesc Burjachs, investigador ICREA a l’IPHES. Amb qui hem parlat. 

Aquesta conferència es fa gracies a la col·laboració que hi ha entre ACBA (Associació Catalana de Bioarqueologia) i el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat.

Una especialitat de l’Arqueologia és la Bioarqueologia. L’IPHES compta amb bioarqueòlegs, tots aquells que estudien les restes de fauna i botànics. Dins la Bioarqueologia hi ha l’especialitat que cerca i analitza residus orgànics, a fi d’identificar quina havia estat la seva funció. Aquestes anàlisis s’apliquen tant a contenidors ceràmics, restes lítiques, com a sediments, etc. 

 


Evoluciona. Dimarts 07 de maig