Ratifiquen el compromís en un programa especial de Tarragona Ràdio en el marc de la Setmana de la Ciència celebrat aquest dijous a l’ICIQ.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

L’Institut Català d’Investigació Química ha obert les seves portes al programa La Veu de Tarragona, de Tarragona Ràdio, amb un especial que ha comptat amb els directors del quatre centres CERCA de la ciutat, la URV i la direcció general de Recerca i Universitats.

El direcció general de Recerca i Universitats, Quim Nin, ha destacat que el projecte a l’edifici de l’antic Banc d’Espanya servirà per a visibilitzar la potent investigació que es fa des dels quatre centres CERCA de Tarragona. D’altra banda, s’ha compromès a que la Llei de la Ciència, actualment en tràmit parlamentari, sigui una realitat abans d’acabar l’any, fet que donarà nous recursos als centres i a les universitats.

De la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha destacat la importància de tenir a la ciutat un aparador de la ciència de centres tan punters com l’ICIQ, l’ICAC, l’IPHES i l’IISPV conjuntament amb la URV que són un imant per a despertar vocacions científiques i divulgar la ciència per a tothom, especialment entre els més joves. Ha recordat que el projecte ha de rebre fons europeus Next Generation, confia que arribaran i es podrà enllestir el 2026.

El programa ha comptat amb Lluís Rovira, director de la institució de centres de recerca de Catalunya (CERCA) que també s’ha referit als fons europeus. Com a exemple, ha remarcat, Catalunya ha captat un total de 529 M€ per a projectes competitius i de recerca, enfront dels 600 M€ de països tan potents com Alemanya, ha subratllat.

El projecte per a reconvertir l’antic Banc d’Espanya en el futur Banc de la Ciència i del Coneixement ha centrat una part de les intervencions, però també les sinergies entre el territori, les administracions i el teixit empresarial del segon polígon químic més gran del sud d’Europa. Amb reptes majúsculs com la descarbonització.

Però també, i nivell de centre de recerca, en seguir apostant per l’eficiència i la sostenibilitat i fer front a l’increment de la factura elèctrica. El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, ha reivindicat la importància de les col·laboracions entre la URV i els centres de recerca. Ha parlat també de finançament. Si ens comparem amb Europa, ha dit, una tercera part de la inversió per la recerca i la generació del coneixement és pública i les altres dues terceres part del finançament són privades. Aquí cal millorar, ha etzibat el rector.

Durant 2 hores s’ha parlat del present i futur de la recerca i cap on anem. Des de l’ICIQ, centre d’excel·lència amb relacions institucionals a nivell nacional s’aposta pels punts de trobada, perquè son enriquidors per avançar en els projectes de recerca, però també per ser propers a la ciutadania, mostrant què és això que es fa de portes endins.

Al final del programa diversos líders de grup de l’ICIQ han compartit les seves línies de recerca i experiències al centre, com ja ho han fet en alguns dels episodis del podcast. Han estat Antonio Echavarren, JR Galán Mascarós, Katherine Villa i Pau Ballester.

Pel programa especial han passat el secretari general de Recerca i Universitats, Quim Nin; el director dels centres CERCA de Catalunya, Lluís Rovira; el rector de la URV, Josep Pallarès; el director i la gerent de l’ICIQ, Emilio Palomares i Laia Pellejà, respectivament; el director de l’IISPV, Joan J. Vendrell; el director de l’ICAC, Josep Maria Palet; Maria Targa gerent de l’IPHES i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

L’àudio del directe d’aquest dijous està disponible a la web de Tarragona Ràdio.

El programa de dues hores servirà per a editar el 19è episodi del podcast de divulgació química Blau de Prússia, que l’emissora de ràdio i el centre de recerca pública fan conjuntament amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

El Blau de Prússia aconsegueix més de 27.000 oients

El podcast coproduït per l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i Tarragona Ràdio, Blau de Prússia, ha assolit els 27.000 oients en els seus primers set mesos de vida, segons es despèn de la suma de les audiències a l’FM (certificades per audiencias.org) i de les dades de descàrregues i streaming extretes de les plataformes de referència Spotify i Enacast.

El nou podcast de divulgació química s’ha pogut produir gràcies al suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). Blau de Prússia es va començar a emetre el 8 de febrer de 2022 per l’antena FM de l’emissora municipal de Tarragona i en format podcast via multiplataforma als respectius llocs web de la ràdio i de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ). Blau de Prússia el fa possible un equip multidisciplinar format per investigadors, tècnics i periodistes de l’emissora pública i del centre públic de recerca, pioner en investigació química a Espanya i referent europeu en el seu àmbit de treball, situat en el pòdium dels quatre millors centres de recerca del continent.

L’emissora des de la que s’emet el podcast, Tarragona Ràdio, és seguida per 43.661 persones mensuals, i obté un 11,1 per cent de share a Tarragona.

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química

‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.