Vinyes URV

Les illes Canàries són conegudes arreu del món pel seu clima suau, els seus paratges volcànics i la gran biodiversitat dels seus ecosistemes. El que molta gent no sap és que també són un referent mundial en el món del vi. Només a l’illa de la Palma hi ha set varietats exclusives de vinya de les quaranta que es poden trobar repartides per l’arxipèlag. Una de les raons de la riquesa vitivinícola de la Palma és la seva geografia. Aquesta propicia l’existència de diversos microclimes que permeten cultivar diferents varietats i que, alhora, afecten les característiques del raïm i el vi que se’n fa. L’aïllament d’aquest ecosistema insular és un altre factor que, amb el pas del temps, ha contribuït a que en cap lloc del món convisquin tantes varietats diferents.

Entre aquesta riquesa treballa un equip investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, liderat per Francesca Fort, que fa molts anys que estudia la identitat genètica de les vinyes de les Canàries. Aquesta vegada van estudiar 96 mostres de vinya de la Palma per identificar noves mutacions i potencials varietats desconegudes. Tot comença amb una crida del personal tècnic agrònom de l’illa, que demana als agricultors i agricultores que reportin qualsevol vinya de la qual no sàpiguen identificar la varietat. Després de visitar-la —i només si ho consideren oportú— els tècnics en prenen mostres llenyoses, les identifiquen i les envien als laboratoris de la URV.

Del sarment a l’ADN

Un cop al laboratori, Fort i el seu equip les preparen per extreure’n l’ADN. El primer pas és descartar la part llenyosa externa i la medul·la —el cotó intern— del sarment. Amb el que en resta se’n fa pols, mitjançant un molí especial que refreda la mostra fins als -180 graus amb nitrogen líquid. “Cal treballar a baixes temperatures per inhibir els enzims que degraden l’ADN”, detalla Qiying Lin-Yang investigadora predoctoral a la URV.