El Consell de Ministres ha aprovat el decret llei que accepta, definitivament, l’extinció de la concessió de la plataforma Castor a Escal UGS. L’acord preveu que l’empresa sigui indemnitzada amb 1.350 MEUR que avançarà Enagás i que recuperarà, en 30 anys, a través del rebut dels consumidors de gas.
Segons ha informat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, es posa en “hibernació” el magatzem i el gestor tècnic del sistema gasista Enagás Tranporte es farà càrrec del manteniment de les instal·lacions, de les quals es prohibeix l’extracció de gas natural. De moment, el govern espanyol no opta pel desmantellament.
A través del reial decret llei es reconeix que Escal serà indemnitzada amb 1.350,7 MEUR pel valor de la inversió, que serà abonada per Enagás Transporte a l’empresa concessionària fins ara. Enagás acabarà recuperant aquesta quantitat mitjançant un dret de cobrament amb càrrec al sistema gasista que abonaran els consumidors a la factura durant 30 anys. El primer pagament es farà el 25 d’abril de 2016. A més, els costos de manteniment i operativitat de les instal·lacions seran abonats a Enagás Transporte amb càrrec als ingressos per peatges i cànons dels sistema gasista.
La solució adoptada, segons defensa el govern espanyol, permet reduir el cost per al sistema gasista davant el cost del magatzem en cas d’haver-se posat en funcionament les instal·lacions com estava previst. Segons argumenten, el cost serà d’uns 100 MEUR a l’any -uns 3.000 MEUR com ja apuntava la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia-, per contra dels 210 MEUR anuals si s’hagués posat en marxa. Aquesta xifra, supera llargament els 533 milions d’euros que la promotora controlada per Florentino Pérez va anunciar a l’iniciar el tràmit del projecte. També deixa curts els 1.700 que va anunciar el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, fa un any.
En el càlcul dels 1.350 milions d’indemnització, d’altra banda, no apareixen tampoc els 110 milions amb els quals el govern espanyol va compensar la promotora abans de l’any 2012 per la construcció del magatzem ni els 162 que Enagás va invertir en la compra del gas matalàs, la injecció del qual va provocar el miler de terratrèmols a la zona.
La vicepresidenta ha recordat que la indemnització coincideix en bona mesura amb els 1.440 milions d’euros que Escal UGS va obtenir dels inversors a través d’una emissió de bons emparada pel Banc Europeu d’Inversions (BEI), que també va comprar-ne 300 milions i va facilitar una línea de liquiditat de 200 milions més. Cal recordar que les condicions d’aquesta emissió de bons obligaven l’empresa a retornar els diners als inversors si no tenia operatiu el projecte abans d’aquest pròxim 30 de novembre, com així ha estat.
El Reial Decret Llei té l’objectiu, segons ha assegurat la vicepresidenta del govern espanyol, de donar solució a una “complexa situació tècnica existent en el magatzem” i resoldre la renúncia a la concessió presentada pel seu titular. D’una banda, s’estableix la hibernació de les instal·lacions, consolidant la paralització de les operacions en el magatzem ja aprovades pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. Durant la hibernació no es farà cap extracció i injecció de gas natural en el magatzem. Amb tot, el govern espanyol es reserva la possibilitat de posar fi a la hibernació “si els estudis tècnics ho aconsellen” o establir el desmantellament del magatzem en condicions segures. El govern espanyol ha assegurat en diverses ocasions que els estudis demanats als Estats Units haurien d’ajudar a esclarir els fets, tot i que l’Institut Geogràfic Nacional i l’Institut Geològic i Miner ja van deixar clar en els seus informes que la injecció de gas al subsòl marí havia estat la causa directa dels sismes.
Enagás assumeix el manteniment
L’acord preveu també l’acceptació de l’extinció de la concessió d’explotació del magatzem subterrani de gas natural, atorgada per reial decret 855/2008, de 16 de maig, després de la renúncia per part d’Escal UGS, i s’estableix l’assignació de l’administració i manteniment de les infraestructures a Enagás Transporte, qui s’encarregarà durant la hibernació del seu manteniment i operativitat. Segons ha assegurat la mateixa Enagás, l’objectiu prioritari és el de “garantir la seguretat de les instal·lacions per a les persones, els béns i el medi ambient i assegurar el compliment de les normes que resulten de l’aplicació”.
A més, Enagás Transporte completarà els informes i estudis que es considerin precisos per al manteniment de la seguretat del magatzem, la verificació d’aquesta en l’operació de la instal·lació i l’adquisició de coneixements tècnics precisos que permetin a l’Administració obtenir la profunditat de judici precisa per a la determinació del futur del magatzem.
Enagás ha volgut deixar clar que serà exclusivament responsable de les conseqüències derivades de l’incompliment de les seves obligacions. En particular no respondrà dels desperfectes o destrucció de les instal·lacions o altres danys o perjudicis ocasionats per força major o cas fortuït, ni pels que vinguin determinats per les accions i omissions de qui ha estat fins ara el titular de la concessió que s’extingeix.