En marxa una intervenció arqueològica per trobar el lloc exacte on hi havia les tombes de Sant Fructuós i els seus diaques.

L’actuació s’ha iniciat aquesta setmana i es preveu que s’allargui fins a finals de la vinent. És fruit d’un acord a tres bandes entre l’Ajuntament, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i el Museu Bíblic.

Les tasques se centren a tocar de la Necròpolis Paleocristiana. L’objectiu és obtenir més informació sobre la Basílica de Sant Fructuós i, en concret, de la part de l’absis. El presbiteri custodiaria les relíquies dels màrtirs enterrats, a priori, en aquest espai. Es desconeix l’estat en què es troben aquestes restes arqueològiques, que es van posar al descobert ara fa 80 anys fruit d’una intervenció dirigida per Joan Serra i Vilaró. Aquest espai es va cobrir amb la construcció de la Tabacalera.

El director del Museu Bíblic, Andreu Muñoz, diu que són uns treballs importants per determinar on era exactament l’absis i poder-lo recuperar, si es que encara es conserven alguns vestigis. I és que es desconeix si es va desmantellar o enterrar quan es va urbanitzar la zona. 

La Basílica, d’uns 40 metres de longitud, es va aixecar entre finals del segle IV i principis del V. Tenia per objectiu custodiar i venerar les restes de Sant Fructuós i els seus diaques, cremats vius l’any 259. També s’està actuant a l’espai visible de l’església.

El Port de Tarragona col·labora amb el projecte amb una aportació econòmica.