Bona part de la població no sap actuar correctament en situacions d’emergència com les de dilluns passat durant l’apagada. Els psicòlegs ho identifiquen per patrons de conducta «que no són els més adequats», com ara sortir de casa a buscar els nens a l’escola o buidar els supermercats.

En moments crítics és molta la gent que es deixa dur per l’instint i que no té un patró de resposta i de gestió d’aquestes situacions basat en la informació. Jordi Tous, degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV, ha explicat a Tarragona Ràdio que tot i trobar-nos en una zona on es fan molts simulacres o després d’haver viscut la pandèmia «no hem après res».

«Les reaccions que hi va haver amb els kits d’emergència, la compra d’espelmes o anar en massa als supermercats en indica que hi ha un patró de desadaptació que s’ha repetit», ha manifestat.

Segons Tous, el més important per poder gestionar millor una situació crítica és partir del coneixement i de la informació, és a dir, tenir una pauta clara del que cal fer, «perquè sinó la gent el que fa és imitar allò que fan els que tenen al voltant», en referència als molts pares i mares que es van desplaçar a les escoles tot i tractar-se d’espais segurs.

«S’han de refrescar molt els plans d’emergència», sosté el psicòleg, que recorda la importància d’estar-se en un lloc segur i esperar instruccions, en casos d’emergència.