Una investigadora de l’ICIQ rep una important ajuda europea. La doctora Katherine Villa aconsegueix 1,5 milions d’euros pel desenvolupament de nanonadadors. Villa, que es va unir a l’ICIQ el 2021 com a “la Caixa” Junior Leader, ha estat premiada amb aquesta prestigiosa ajuda del Consell Europeu d’Investigació (ERC) per desenvolupar la seva recerca en els propers 5 anys.

Emprendrà el projecte titulat ‘Desenvolupament de nanonadadors recarregables per mitjà d’estímuls de llum basats en la combinació de materials heteroestructurats’ (Photoswim).

La recerca té per objectiu desenvolupar nanonadadors autònoms que porten la seva pròpia font d’energia per seguir movent-se i funcionant en la foscor. Per això, se’ls dotarà d’una bateria òptica que actuarà com a font d’energia interna per a la fotoactivació in situ, desbloquejant la seva total aplicabilitat.

En un programa especial del Blau de Prússia de Tarragona Ràdio des de l’ICIQ, Villa explicava que aquesta ERC li permetrà crear un equip i contractar investigadors. També s’hi referia la directora administrativa i de comunicació del centre, Laia Pellejà, i un altre cap de grup de recerca, Antonio Echavarren, que també és president de la Real Sociedad Española de Química.

Katherine Villa diu que inspirant-se en la natura poden dissenyar aquests diminuts dispositius que consumeixen energia del seu entorn i la transformen en moviment.
En un futur, la seva investigació es podrà aplicar en camps com el biomèdic, per exemple, per a bioimatge i teràpia fotodinàmica.

De la mateixa manera, proporcionarà un enfocament únic per avaluar els mecanismes de transferència d’energia i/o de càrrega en funció dels comportaments de moviment que, per descomptat, són importants per als camps de la ciència dels materials i la fotofísica. És la setena subvenció ERC Starting Grant que rep l’ICIQ, d’un total de 14 subvencions ERC (quatre Advanced, tres Consolidator, set Starting) i 9 Proof of Concept obtingudes des que va començar el programa ERC l’any 2007.

Villa ha passat també per un dels podcast del Blau de Prússia.

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química

‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.