La ‘primera vaga general que es coneix’ centra una de les conferències de Tarraco Viva. Fa més de dos mil anys, el poble ras, la gent comú, la plebs, no només s’interessaven pel ‘pa i circ’, també van assolir conquestes socials.

Els conflictes socials no són patrimoni dels nostres dies, ja n’hi havia fa dos mil anys i es resolien com ara, amb una vaga general, però a la romana. Els ciutadans de l’antiga Roma podien ser plebeus, gent comú del poble o populus, o bé patricis, membres de les famílies més poderoses que van formar el Senat, on es prenien les decisions. Plebeus i patricis s’enfrontaren sempre per administrar el poder i controlar l’accés al consolat i als col·legis de sacerdots. Per aconseguir els seus propòsits, l’any 494 aC els plebeus es van declarar en vaga general, abandonant Roma i refugiant-se al turó de l’Aventí, on hi havia el seu temple de la deessa Diana.

Amb aquesta protesta, que va deixar descol·locats als Patricis, es va aconseguir la creació de la magistratura dels tribuns de la plebs, una mena de defensor del poble d’època romana, amb dret de veto sobre les lleis no desitjades.

Aquesta vaga general, ‘de les primeres rellevants documentades de la història’ centra la conferencia del catedràtic d’arqueologia clàssica, Joaquin Ruiz de Arbulo.

Enfrontaments i pressió dels plebeus, que va continuar encara dos segles més, els anys 342 i 287 abans de Crist, com explicarà Arbulo aquest dijous a l’Antiga Audiència, a les 19h.

Mentrestant, s’acosta el cap de setmana fort de Tarraco Viva i a aquestes alçades del festival de reconstrucció històrica romana, al públic ja li ha quedat clar que el dia a dia de la plebs era més complex del que van relatar els historiadors de l’època.

Recta final de les projeccions dels documentals arqueològics

Aquest dimecres continuen les projeccions dels documentals arqueològics a la seu dels serveis territorials de Cultura, al carrer Major. És una col·laboració de Tarraco Viva de l’ICAC i el Festival de Cinema Arqueològic de Bidasoa, que enguany també compleix al novembre 25 anys, com la declaració de Tarraco per la Unesco.

Per la directora del FICAB, Aizpea Goenaga, ‘documentals excepcionals dels que s’aprèn molt’.

Aquest dimecres es projecte ‘Artemisa, el templo perdido’, sobre la ubicació del santuari d’Àrtemis a Amarinto, que ha estat durant molt de temps un dels últims grans enigmes arqueològics de l’antiga Grècia. Serà a les 19h en versió original en francès, i subtitulada.

A les 19.50h el documental serà ‘Històries d’una necròpolis’, sobre Dra Abu el-Naga, un turó fonamental en la història d’Egipte.

Per tancar la jornada i les projeccions, a les 20:50h es podrà veure el curtmetratge sobre ‘La visita virtual a la Vil·la romana de Rabaçal’, una reconstrucció virtual en 3D del jaciment arqueològic i del museu d’aquesta Vil·la romana de Penela, a Portugal.

Visita virtual villa romana rabacal. Cedida, Tarraco Viva.

D’altra banda, aquest dijous la programació de Tarraco Viva també aterra a la biblioteca municipal Pepita Ferrer, amb ‘El rapte de les estrelles’, amb Auriga Serveis Culturals. És una activat que es planteja com un enigma per resoldre en família. Dura uns 60 minuts, a partits de les 17:15 h. És un activitat gratuïta per infants de més de 12 anys, però cal reserva prèvia.