Podrà la química mèdica trobar solucions a malalties que no hem aconseguit tractar encara, com l’Alzheimer i altres relacionades amb l’envelliment, l’ELA, la fibromiàlgia? Això es farà en temps rècord, com amb les vacunes contra el coronavirus? Per no parlar de les anomenades malalties rares, que afecten una ínfima part de la població i no s’hi destinen els mateixos recursos.

Són algunes de les preguntes que ens fem aquest dimarts al ‘Blau de Prússia’ el podcast de Tarragona Ràdio i l’ICIQ. Al centre hi ha diversos grups d’investigació fent molècules per a la industria farmacèutica. Com veurem en aquest episodi, també preocupen, i molt, les infeccions resistents als medicaments que tenim a l’abast. 

Dani Font, investigador de projecte de l’ICIQ amb l’empresa farmacèutica AiCuris, recorda per aconseguir un fàrmac viable cal fer abans 10.000 molècules al laboratori.

Parlem de la “química que cura”, però també dels grans reptes per aconseguir que els fàrmacs estiguin a l’abast de tothom, també als països més pobres. Amb la covid s’han evidenciat aquestes desigualtats. Ho explica Jandro Capapé, investigador de projecte a la unitat tecnològica especialitzada en desenvolupament de productes farmacèutics, Crysforma.

Parlem de Química Mèdica. Perquè existeix tot un món d’estudi, recerca i desenvolupament abans d’arribar a les farmàcies. Perquè amb la pandèmia tots hem sentit parlar de reactius per als tests d’antígens, de les vacunes, del gel hidroalcohòlic,… però també tenim molts exemples diaris de remeis i tractaments cuinats a un laboratori, des del xarop de la tos, fins a la crema de mans i els antivirals.

El quart podcast entre Tarragona Ràdio i l’ICIQ, ‘La química que cura’ s’emetrà aquesta dimarts 22 de març (10h). Després es podrà descarregar a les diferents plataformes.