La URV té mostres de vinyes centenàries de La Palma enterrades sota la lava del volcà. Als laboratoris del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat es guarden setanta mostres de vinya de l’illa canària a punt d’analitzar. Són centenàries i de varietats conegudes i desconegudes que podrien ser endèmiques de la zona.

Quatre mesos abans de l’erupció del volcà de La Palma, el Consell Regulador de l’illa i la Conselleria d’Agricultura del Govern insular van acordar iniciar un estudi genètic de les varietats de vinya. L’objectiu era trobar noves varietats locals i mutacions de determinades varietats adaptades durant segles a La Palma que podrien estar en extinció i, d’aquesta manera, conservar el patrimoni vitícola. Aquesta recerca, com la que s’ha fet fins ara a les illes de Lanzarote, La Gomera, El Hierro i Fuerteventura, es va encarregar a Francesca Fort, investigadora del Grup de Recerca en Tecnologia Enològica (TECNENOL) del Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Diu que es tracta de seleccionar varietats considerades rares o desconegudes i antigues de ceps de més de 100 anys. Tretze d’aquestes mostres estan enterrades sota la lava o les cendres del volcà i són totalment irrecuperables. Segons el Consell Regulador Denominació d’Origen de Vins La Palma, l’erupció volcànica del Cumbre Vieja va evidenciar un problema que ja arrossegava el sector en els darrers anys: la pèrdua de collita any rere any a causa de diversos factors com l’escàs relleu generacional, sequera, incendis forestals i danys per fauna silvestre. El volcà va arrasar prop de 40 hectàrees de vinyes inscrites a la Denominació d’Origen de Vins La Palma.