La URV celebra avui el Dia de l’Orgull LGBTIQ+. Per escenificar el compromís amb la visibilització del col·lectiu i la reivindicació dels drets, s’ha hissat per primera vegada la bandera de l’Arc de Sant Martí davant del rectorat, on es mantindrà durant tota la setmana. El rector, Josep Pallarès, i l’estudiant de Treball Social, Xavier Aguilar, han llegit el Manifest de l’orgull universitari que ha impulsat la Xarxa d’Universitats per la Diversitat.
El manifest reclama l’equitat per a totes les persones i celebrar “l’orgull de ser com som i estimar qui volem”. En aquest sentit la xarxa i la Universitat es comprometen a la inclusió efectiva i plena de totes les persones, “amb independència de la nostra subjectivitat, identitat o expressió de gènere, orientació i característiques sexuals”. El manifest també reivindica un marc jurídic que protegeixi els drets de les persones LGTBIQ+ i els garanteixi la igualtat real i efectiva.
Diverses persones del col·lectiu LGTBIQ+ de la Universitat s’han trobat en el diàleg obert “Experiències i visibilitats a la URV”. Majoritàriament han coincidit en la falta de referents, especialment durant els estudis de grau. I d’aquí neix l’associació URVisibles, que ha organitzat el diàleg conjuntament amb el comissionat d’Igualtat i Diversitats.
El seu responsable, Victor Merino, ha compartit la seva experiència: “el fet de no tenir professors i professores referents com a estudiant va fer que no busqués grup o col·lectiu. Però amb el pas del temps, amb l’associacionisme fora de la universitat, t’adones de la importància de crear xarxa i veure que les teves demandes són les mateixes que altres persones. Per això és important que a la Universitat es conegui que hi ha referents i qui són”.
Elena Gallardo, membre d’URVisibles també, ha explicat que “durant el grau no vaig tenir la sort de trobar referents LGTBI”, una situació coincident amb la majoria dels assistents.
Si bé la situació pot diferir en funció de la zona geogràfica. Així ho ha comentat Alex Moreno, professor visitant al Departament de Dret Públic, que ha explicat que en estudiar a la Universitat Autònoma va trobar-se amb acompanyament entre iguals, entre companys de classe. “I a la URV, m’he trobat amb tolerància, a l’entorn no hi ha hagut persones que hagin mostrat una oposició frontal a avançar en els drets LGTBI, però això no vol dir que hi hagi feina per fer. És important tenir un espai de seguretat com aquest per parlar-ne”.