La dieta mediterrània protegeix els pulmons dels fumadors. És una de les conclusions d’un estudi realitzat per l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol liderat pel doctor Francisco Martín que està comprovant si una intervenció nutricional pot prevenir el deteriorament pulmonar dels fumadors sense malaltia respiratòria prèvia.

Després d’analitzar les primeres dades, es confirma que un major compliment de la dieta mediterrània, especialment del consum de fruits secs i ous, s’associa amb una millor funció pulmonar, mentre que un baix compliment i un consum elevat de carn vermella i carn processada s’associa amb una pitjor salut pulmonar. No obstant això, destaquen i insisteixen que el principal i més efectiu factor de protecció per preservar la salut dels pulmons és deixar de fumar.

A l’assaig col·laboren uns 550 fumadors d’entre 25 i 75 anys, que visiten els diferents centres d’atenció primària de Tarragona. Els fumadors participen en un programa nutricional per augmentar el compliment de la dieta mediterrània durant dos anys.