L’Amfiteatre de Tarragona estarà tancat al públic degut al seu mal estat. El deteriorament de les graderies i el mal estat d’algunes parets i pedres han fet que es precipitessin els actes. Aquest acte no era d’emergència, però sí d’urgència, per aquest motiu, s’ha procedit al tancament temporal del monument. Aquest tancament es fa per tal de garantir la seguretat de les persones, tant visitants i treballadors, i per assegurar que es conserva el patrimoni de la ciutat. Així ho ha anunciat el conseller de Patrimoni de l’Ajuntament, Hermán Pinedo.

El mateix conseller ha confirmat que l’informe del què parlaven Ciutadans en el que es presentava el mal estat de l’Amfiteatre, no era de l’agost sinó del 10 de setembre. El motiu pel qual no han actuat abans és per l’extensió de l’escrit, de més de 200 pàgines, i perquè els tècnics necessiten llegir-lo detingudament.

Durant el tancament, els tècnics municipals de l’Ajuntament completaran l’escrit de l’Equip d’arquitectes JM Servent. El comunicat que s’ha fet des del govern s’informa que “quan es disposi de tota la documentació es prendran les decisions oportunes i s’actuarà amb la màxima celeritat possible perquè a l’Amfiteatre no hi hagin més desperfectes.

Pinedo ha dit que la prioritat absoluta de l’Ajuntament és la seguretat de les persones i després, la preservació dels recintes monumentals. Diu que totes les actuacions municipals van encaminades a aconseguir aquest doble objectiu.

Ha lamentat, d’altra banda, la que qualifica de deixadesa que hi ha hagut en matèria de patrimoni en els últims anys. Assegura que això ha comportat que no s’hagin fet les inversions necessàries i que ha provocat que espais com l’Amfiteatre necessitin afrontar actuacions significatives.

El PSC rebutja les crítiques

La consellera del PSC, Begoña Floria, ha explicat que “és inadmissible que l’actual govern ataqui l’anterior, per justificar la temeritat de mantenir obert l’amfiteatre”. L’anterior consellera de Patrimoni ha demanat a ERC i Comuns que “deixin de tirar pilotes fora per amagar la seva incompetència”, en referència a les crítiques que ha fet el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, a l’anterior govern per justificar que no s’ha tancat l’amfiteatre, malgrat l’informe que alertava sobre la seva situació. Floria ha recordat que va ser ella mateixa qui va obrir l’expedient per realitzar una anàlisis “profunda” del monument, quan van aparèixer les esquerdes el 27 de novembre de 2018.

 

La consellera socialista remarca que “aquest ha estat un procés llarg, perquè s’ha hagut de fer un anàlisis exhaustiu, però el govern Ballesteros va actuar amb diligència i es van encarregar tots els informes pertinents”, els qual es van conèixer el dia 10 de setembre. Floria critica que “és inadmissible que no s’hagi tancat el monument, un cop fet la diagnosis i coneguda, i ha estat una temeritat fer activitats després de conèixer l’informe”. A més, creu que “és encara pitjor que es vulgui tapar la incapacitat de l’actual equip de govern en la gestió del patrimoni amb la crítica constant i continua a l’anterior govern”. I recorda que “mai com en època Ballesteros s’ha fet una inversió tan alta en patrimoni històric i s’ha treballat per aconseguir que altres administracions com la Generalitat i l’Estat participin del manteniment i millora del patrimoni de Tàrraco”.

Preocupació de Ciutadans

El grup municipal de Cs critica que no puguin portar al plenari una moció per demanar el tancament de l’Amfiteatre Romà. El portaveu Rubén Viñuales admet que l’han presentat fora de termini però no entén perquè no s’accepta la urgència. Diu que amb l’anterior alcalde era la majoria del plenari la que decidia si s’admetia o no la urgència. Viñuales la justifica tot assegurant que el resultat de l’informe tècnic encarregat per l’ajuntament determina que la situació del recinte patrimonial és molt greu. Diu l’estudi que pot arribar a posar en perilla la seguretat de les persones i la pròpia conservació del monument. Rubén Viñuales no compren que tot i disposar dels resultats de l’informe, l’Amfiteatre segueixi obert i que, fins i tot, hagi acollit cites multitudinàries com Amfiteatrvm o la trobada internacional de pasta de paper organitzada pel Port. Cs sí que defensarà una moció contra l’incivisme i una altra per revifar els barris de la ciutat. Ciutadans vol implantar un pla de xoc de lluita contra l’incivisme i demana que s’apliqui un pla integral de dignificació de Parc Riu Clar.

La CUP celebra la decisió

Des de la CUP celebran la decisió del govern municipal de tancar provisionalment l’Amfiteatre de Tarragona al públic, ja que és una qüestió que demanen des de fa temps degut al mal estat de les restes arqueològiques i el seu perill d’esfondrament. Recorden que el conjunt patrimonial va patir una intervenció de restauració i recració agressiva els anys vuitanta, la qual ja va ser portada en el seu dia als tribunals, i és la causant que l’actual estat de l’Amfiteatre posi en perill la seguretat dels visitants i la preservació del propi monument. Des de la Candidatura d’Unitat Popular no entenen com no s’havia pres abans aquesta decisió i com s’ha permès que aquest estiu hagin tingut lloc en el conjunt arqueològic diferents esdeveniments turístics multitudinaris, com l’espectacle Amfiteatvm.