Aquest dilluns s’ha presentat l’estudi guanyador de la segona beca del Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells. Es tracta d’un projecte que han dut a terme les tarragonines Elisa Alegre-Agís i Mireia Mohedano. Durant l’acte també s’ha fet pública la convocatòria de la tercera edició de la beca que versarà sobre el concurs de castells.

Les colles castelleres aglutinen una població de classe mitjana i mitja alta. Aquesta és una de les conclusions del projecte “Una diapositiva social i cultural de les colles castelleres de Catalunya”, el projecte guanyador de la segona beca convocada pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC), finançada per l’Ajuntament de Tarragona.

El projecte ha consistit en un estudi estadístic sobre la composició social de les colles castelleres, amb una enquesta que va rebre 1852 respostes vàlides de 88 colles diferents.

La recerca ha analitzat diferents elements socials i culturals dels castellers com l’estat civil, la situació familiar, el nivell d’estudis i de renda econòmica o el nivell de compromís. L’objectiu ha sigut crear el perfil del casteller del segle XXI. Així ho assegura Mireia Mohedano, una de les autores.

A més del bon nivell socioeconòmic, els resultats constaten que la població castellera amb nivell educatiu o superior, supera el 60%. Uns indicadors que mostren que a la composició del món casteller hi ha hagut una transformació tenint en compte que antigament les colles estaven formades principalment per classes populars i obreres.

També s’arriben a conclusions com la notable bretxa salarial entre homes i dones que també es reflecteix en l’estructura social del món casteller, l’alt nivell de compromís i l’adaptació a la rutina castellera de bona part dels castellers, i la participació de castellers en altres entitats culturals, com explica Elisa Alegre.

Convocada la tercera beca CEPAC

L’acte ha servit per convocar la tercera edició de la beca, que en aquest cas es fa conjuntament amb la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller de la Universitat Rovira i Virgili. En aquesta convocatòria es busca un projecte de recerca que serveixi per millorar el Concurs de Castells.

Concretament, l’objectiu és “oferir als òrgans que han de prendre decisions sobre l’organització del Concurs de Castells una base informativa sòlida i útil per al procés de millora d’un esdeveniment ja plenament consolidat i acreditat entre la comunitat castellera”.

L’import total de la beca és de 8.000€ i el termini d’elaboració del treball és de 12 mesos. Les propostes es poden presentar fins al 17 d’octubre. Tota la informació es pot trobar a la pàgina web del CEPAC (www.cepac.cat).

L’informe complet de la recerca es pot trobar en aquest enllaç.

Més notícies: