L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social ha obtingut per segona vegada consecutiva la distinció com a Unidad de Excelencia María de Maeztu, atorgada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del govern espanyol. Aquest reconeixement inclou un finançament de 2,25 milions d’euros durant quatre anys i consolida l’IPHES-CERCA com un dels centres de recerca de referència internacional en l’àmbit de l’evolució humana.

El reconeixement els arriba poques setmanes després d’haver escrit una nova pàgina en la història de l’evolució humana, amb el rostre del primer europeu, un Homo affinis erectus. 

El procés d’avaluació s’ha dut a terme en concurrència competitiva i ha estat liderat per un comitè científic internacional format per experts de reconegut prestigi. Els criteris d’avaluació s’han aplicat amb el màxim nivell d’exigència, tant pel què fa als resultats científics com als objectius estratègics futurs de cada unitat candidata, segons informa l’Iphes al seu lloc web.

Amb aquesta renovació, l’IPHES-CERCA dona continuïtat al pla estratègic iniciat l’any 2020, quan ja va ser reconegut amb aquesta mateixa acreditació. Durant aquest període, el centre ha enfortit la seva projecció internacional, ha consolidat aliances estratègiques amb institucions de tot el món i ha impulsat projectes de recerca capdavanters en els àmbits d’arqueologia i l’evolució humana.

Unitat TD6 de Gran Dolina, Atapuerca
Unitat TD6 de Gran Dolina, Atapuerca

Mosquera: “És una gran satisfacció de rebre per segona vegada la prestigiosa distinció Unidad de Excelencia María de Maeztu, alhora que admet la responsabilitat que implica com a centre”

La directora de l’IPHES, Marina Mosquera, manifesta “és una gran satisfacció de rebre per segona vegada la prestigiosa distinció Unidad de Excelencia María de Maeztu, alhora que admet la responsabilitat que implica com a centre”. També agraeix el treball i la implicació de totes les persones que integren l’IPHES-CERCA.

La nova acreditació els permetrà continuar reforçant aquestes línies de recerca i afavorirà la captació de talent científic, la millora de les infraestructures i la generació de coneixement amb impacte social i cultural.

Amb aquesta nova acreditació, l’IPHES-CERCA renova la seva pertinença a l’Aliança SOMMa (Severo Ochoa i María de Maeztu), una xarxa que agrupa els centres i unitats d’investigació més excel·lents del país, reforçant el seu compromís amb una ciència oberta, competitiva i internacional.

A través del segell “María de Maeztu”, l’Agència Estatal d’Investigació del Ministeri reconeix aquelles unitats i centres de recerca que demostren un alt nivell d’excel·lència científica, capacitat de lideratge a escala global i un compromís ferm amb la transferència de coneixement i la col·laboració amb el teixit social i empresarial. Els centres seleccionats es troben entre els millors del món en les seves respectives àrees i duen a terme programes de recerca d’avantguarda, amb una clara vocació internacional i multidisciplinària.

Evoluciona, la investigació sobre l’evolució humana, amb l’Iphes

Espai científic en coproducció amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA). Programa quinzenal (10:05 – 10:45 h) conduït per Josep Suñé amb l’objectiu de donar a conèixer l’activitat que genera la investigació sobre l’evolució humana.

Listen on spotify Logo