Les excavacions a l’Abric Romaní que duu a terme l’IPHES aprofundiran en com eren els neandertals de fa 60.000 anys. Aquesta setmana arrenca la campanya d’excavacions a Capellades, a la comarca de l’Anoia, on un total de 35 investigadors i estudiants de diferents universitats d’arreu del món hi participaran. Amb aquesta ja són 37 les campanyes d’excavacions a l’Abric Romaní, que es van iniciar als anys 80. Any rere any, l’equip d’arqueòlegs es va submergint més en el jaciment del paleolític i ja han baixat al voltant d’onze metres. Així i tot, encara hi ha 40 metres més per excavar. Després d’anys centrats al nivell Q, on vivien els neandertals 40.000 anys enrere, l’any passat van començar les tasques al R, és a dir, a la zona habitada fa 60.000 anys. En paral·lel, s’està treballant en un segon jaciment “més modern” del mateix Abric Romaní, on les restes es remunten entre 14.000 i 20.000 anys enrere. La campanya a l’Abric Romaní va començar el passat 5 d’agost i s’allargarà fins al dia 28.
L’arqueòleg i codirector de la campanya, Eudald Carbonell, reconeix les poques probabilitats de trobar-hi restes neandertals. No obstant això, està pràcticament segur que trobaran restes d’animals, fogars i eines que els permetrà seguir descobrint els seus hàbits pel que fa a la cacera o a l’alimentació.
Segons la codirectora de la campanya i investigadora de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, Palmira Saladié, el jaciment és “únic al món” per com permet aprofundir en la vida neandertal.
Fa prop d’una dècada que es van començar a fer els primers passos per construir el Museu del Neandertal a Capellades però la crisi econòmica va frenar el projecte. Saladié lamenta que el projecte segueixi aturat per una manca de finançament.