És el so dels Ludi Scaenici, en directe de Tarragona Ràdio. Van néixer com a grup de reconstrucció musical de l’antiga Roma en el marc de Tarraco Viva, el 1999. Els italians participen novament dels actes del festival per 26è any consecutiu. Serà a la sala del Sarcòfag d’Hipòlit, divendres i dissabte, amb la sonoritat de ‘La música de la plebs’.

Tot i que són més integrants al Ludi Scaenici, al capdavant d’aquest grup de reconstrucció hi ha la Cristina Majnero i el Roberto Stanco, que han passat en directe per ‘La veu de Tarragona’. Expliquen que els originals de les rèpliques dels instruments que toquen estan al Louvre de París, com la “tíbia aulos”, feta de forma artesanal i amb doble llengüeta de canya.

Es mostren entusiastes de Tarraco viva, que per ells, és “el millor festival del món”, i asseguren que ni tan sols al seu país, Itàlia, hi res similar per format, trajectòria i per volum d’actes.

Ludi scaenici a la Veu de Tarragona per Tarraco viva 2025.

Han investigat molt, també partitures antigues com una amb anotació alfabètica d’origen grec, o un altra inscrita en una pedra.

Per aquesta edició del festival, que està dedicat a la plebs, han fet una recerca per saber quina era la relació del poble amb la música a l’antiga Roma. Diuen que el poble ras, la plebs, “podia ascendir socialment a l’antiga Roma a través de la música”. Alguns músics sovint eren esclaus i “si tocaven molt bé” eren alliberats pels amos i acabaven com a lliberts. També han pogut documentar que “moltes dones treballaven com a músics”, fugint de la prostitució. Els que excel·lien amb els instruments, diuen, cobraven molt, com Pavaroti, l’equivalent a uns 50.000 euros actuals”

Per aquesta edició, interpretaran una peça “estranya” que han localitzat, i que era interpretada a bord dels vaixells per animar els remers de les naus romanes.

‘La música de la plebs’, ressonarà a la remodelada sala del sarcòfag d’Hipòlit, al Pretori, divendres i dissabte, a les 21.30h, i amb entrades exhaurides des de fa dies.