Parlar amb Manola Brunet és fer-ho amb tota una eminència en canvi climàtic i geografia. Des de 2018 és la primera dona presideix la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial i ha col·laborat amb entitats internacionals de tot el món en aquest tema. Des d’ahir Brunet és, a més a més, filla adoptiva de Tarragona. Parlem amb ella perquè ens faci arribar les seves impressions sobre aquest reconeixement i la seva tasca.

Com ha rebut aquesta distinció de l’Ajuntament de Tarragona?

Ahir em vaig sentir molt afalagada, va ser un acte molt emocional. De fet, he de dir que aquest és un dels reconeixements que més il·lusió m’ha fet darrerament.

Vostè ha afirmat en moltes ocasions que Tarragona és una ciutat única al món, i això que en coneix unes quantes…

Sí. I he de dir que Tarragona és única. La nostra balconada encarada al Mediterrani és preciosa, al costat del mar i a prop de les muntanyes. Però potser no hem sabut és gestionar millor el territori. Podríem tenir una ciutat encara més bonica, però és evident que Tarragona ha tingut sempre uns seriós problema pel que fa a l’Urbanisme.

Fan falta més estratègies de mirada llarga?

Fins ara, el món de la política es movia a curt termini i jo espero que els polítics s’adonin que cal tenir una visió més llarga. A nivell local, cal tenir molt clar cap a on vol anar Tarragona com a ciutat i apostar per això. és vital aquest full de ruta, sense ell no sabem qui som com a ciutat i on ens hem de situar dins del territori català.

Aquest dissabte, 5 de juny, se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient. Com veu la relació de la ciutat amb actes internacionals d’aquest tipus? S’està treballant prou per garantir la bona salut del nostre entorn?

Crec que la pandèmia ens ha obert els ulls i ha estat una sorpresa que ens ha fet redescobrir el nostre entorn natural més pròxim. Personalment m’agrada fer passejades a l’entorn de la ciutat, al Mèdol a la zona de la Punta de la Móra, al camí del Llorito i altres llocs… precisament en aquest últim punt em vaig quedar parada de les moltes persones que passejaven i feien esport en aquests espais. Ara cal que el govern municipal canalitzi la tendència amb actuacions que promoguin la sostenibilitat i serveixin per a disminuir, també en l’àmbit local, els impactes mes negatius de l’escalfament global.

Recentment hem acollit, a nivell de territori, actes polítics a favor de la descarbonització i que aposten per energies com la de l’hidrogen verd. Com veu aquestes actuacions?

Aquestes són actuacions que poden ser molt positives. La descarbonització ha d’estar liderada pels polítics que estiguin molt amatents a totes les manifestacions que ens permetin desconnectar-nos progressivament de les energies fòssils i apostar per apostes com l’hidrogen verd.

Vostè que presideix l’Organització Meteorològica Mundial ens podria explicar breument sobre la última hora sobre la salut planetària?

Els oceans segueixen acidificant-se i escalfant-se. La última hora ens diu que cada cop hi ha mes evidencies de l’acceleració del canvi climàtic i que les previsions sobre escalfament global a cinc anys s’estan superant, el que és una molt mala notícia. Els casquets polars es fonen i la vida es desplaça cap a nous hàbitats, el que provoca la competitivitat entre espècies. Aquesta és una dècada crucial per a començar a reduir les emissions, però encara queda perquè el sistema ho noti. Estem en un moment delicat i crucial.

La responsabilitat és en cadascú de nosaltres, oi?

Totalment. Els ciutadans ja han demostrat en moltes ocasions que la seva opinió és crucial i tots hem de tenir molt clar que hem de ser conscients del que consumim i com. Cal apostar per un consum més sostenible, de qualitat i tots podem decidir, amb el que consumim, si apostem per agricultura més sostenible i pel consum de proximitat, que sempre tindrà un retorn positiu pel que fa al consum d’energia.