La Polla-Rossa és un mas tarragoní del segle XIII envoltat de trenta hectàrees de vinyes de les quals s’elabra cava cent per cent natural. S’ubica al terme de Salomó, a tocar del riu Gaià, tot i que antigament pertanyia al terme de Montferri. En aquells temps, el mas formava part del patrimoni del monestir de Santes Creus.

Aquest mas de nom peculiar va ser escenari de diversos fets d’armes durant les guerres carlines. L’any 1873, per exemple, carlins i liberals van topar-se a tocar de la Polla-Rossa. Per darrera de l’edifici es baixa cap al Gaià i s’arriba a l’antiga Font del Lleó, actualment bastant malmesa, tot i que conserva la carassa que li dóna nom. L’equip del Pont de Mahoma s’ha desplaçat aquesta setmana al mas de la Polla-Rossa: l’objectiu, conèixer els orígens del mas i descobrir les vinyes de Cava Reverté, celler que treu suc dels camps del voltant.

Tres dècades de rehabilitació

Fa trenta anys que van començar a rehabilitar el mas. “Econòmicament és complicat i ho estem fent per parts, perquè per una família és difícil“, ha explicat Lluís Badia. El mas és una herència del seu avi, però aquest no és l’únic motiu pel qual van arrencar la rehabilitació. “És un llegat de l’avi i jo sóc llicenciat en Geografia i Història i m’agrada documentar-me sobre la masia. Tot plegat és motivador”, ha manifestat.

Instant del programa El Pont de Mahoma al mas de la Polla-Rossa, a Salomó, en ple procés de restauració.

34 hectàrees per elaborar un cava natural

Al voltant del mas, 34 hectàrees fan possible la creació del Cava Reverté. L’elaboren de manera cent per cent natural, “tal com es feia antigament”. Fan dos productes: el primer, el cava Reserva Brut Nature, amb cupatge de xarel·lo, macabeu i parellada, i entre 25 i 30 mesos de bodega; i el segon, l’Electe, un Reserva Brut Nature, amb xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay, entre 30 i 36 mesos de bodega.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

“L’any passat vam tenir molts problemes de fong, però enguany tindrem un cava de qualitat. Pensem que tindrem molt bona collita i esperem que el temps ho acompanyi“, ha detallat Enric Reverté. La meteorologia és crucial per l’elaboració del cava, atès que els creadors no fan ús de químics. Els nivells de pluja d’un any a l’altre marquen la diferència. Però a can Reverté, l’objectiu inicial es manté: elaborar un producte de proximitat, compromés amb la natura i el medi ambient i tractat en un celler familiar.