Bars plens de dilluns a dimecres per sentir parlar de ciència. Més de 600 persones han assistit a la cita que, un any més, el festival de divulgació científica Pint of Science ha marcat al calendari. Entre dilluns i dimecres s’han fet 43 xerrades sobre temes de recerca diversos, en un ambient informal i, sobre tot, molt participatiu. L’objectiu: apropar la recerca a la ciutadania, que ha demostrat que l’interessa la ciència. L’esdeveniment s’ha fet a la Sala Zero i l’Old Dirty Burgers de Tarragona, i al Cafè Teatre i l’As de Copes de Reus.
“Per a moltes de les persones que hi participen és la primera vegada que escolten parlar de recerca en directe i en un ambient tan proper com un bar. Aquest contacte directe amb el públic permet trencar barreres i genera encara més interès per la ciència”, destaca Fran Algaba, president de l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona (DivulgaTGN), que col·labora en l’organització del festival.
Durant aquesta edició del festival han participat 43 investigadors i investigadores de perfils diversos que fan recerca al territori. N’hi ha que es troben en els inicis de la seva carrera investigadora, però d’altres tenen una àmplia trajectòria en el món de la recerca, que formen part de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i altres centres de recerca del territori com l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Universitat de Barcelona, la Universidad Rey Juan Carlos, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) o l’Associació Jóvenes Nucleares.
Diversitat temàtica
Durant els tres dies s’han abordat temes tan diversos d’àmbits com la salut, la ciència i la tecnologia, les humanitats o les ciències socials.
El festival Pint of Science se celebra a la demarcació de Tarragona des de fa vuit anys i en aquesta edició s’ha fet simultàniament a 27 països de tot el món. L’Estat espanyol és el segon país amb més participació, amb 75 localitats implicades en organitzar aquesta activitat i més d’un miler de xerrades, i ja s’ha convertit en un referent per apropar la ciència a la ciutadania. A Tarragona i a Reus fa vuit anys que l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona (DivulgaTGN) col·labora en l’organització del festival.
Pint of Science al món
El festival de divulgació científica Pint of Science va néixer el mes de maig de 2013 al Regne Unit, quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment als seus laboratoris amb l’objectiu de mostrar la recerca que feien a persones afectades per diferents malalties mentals. Ells mateixos van comprovar la gran repercussió que va tenir en aquests pacients, i van pensar que seria una bona idea portar la ciència allà on són les persones, com els bars. Uns anys després, aquest festival ha donat la volta al món i enguany es fa a 27 països de forma simultània.
Pint of Science 2025 ha estat possible gràcies a la col·laboració d’organitzacions que patrocinen el festival i faciliten que sigui gratuït per al públic. A l’Estat espanyol hi ha col·laborat 3DforScience, Labbox, Technoform, CESIF, vhio, Miltenyi, Plan Complementario, JJNN i Vadillo Asesores. A nivell local de Tarragona i Reus s’ha comptat amb el suport de del Celler Masroig, l’ICIQ, l’Associació Jóvenes Nucleares i els bars participants: Sala Zero Tarragona, Old Dirty Burgers, Cafè Teatre de Reus i a l’As de Copes de Reus.
- El Fortí de Sant Jordi s’estrena com espai cultural acollint òpera contemporània
- Nova fase de treballs forestals a Boscos
- Els ‘avis’ del Seguici fan 200 anys
- Esther Niubó defensa “l’autonomia de cada centre” per triar en quins programes vol participar
- El Japó és el ‘viatge estrella’ i Albània, un ‘destí emergent’ entre els tarragonins